Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak na uskladnění potravin v ledničce

Autor: Simona Mala , 30.1.2019
V zájmu většiny domácností je konzumovat kvalitní, zdravé a chutné potraviny, které se však po nákupu musí určitý čas někde skladovat. Ke skladování slouží špajz, spíž, sklep, nebo lednice. Většina z nás tuší, které potraviny do lednice patří a které v ní nemusí zabírat místo. Panuje však řada mýtů, které dokáží překvapit i zkušenou hospodyňku. Jak to tedy se správným skladováním potravin v lednici je a proč je dobré se těmito doporučeními řídit?

Správné skladování pomáhá udržet potraviny déle čerstvé, chutné a zdravotně nezávadné. Šetrné a efektivní nakládání s potravinami šetří nejen je samotné, ale ve finále i vaši peněženku a to ne zrovna málo. Uvádí se, že na základě špatného nakládání s potravinami se celosvětově vyhodí až 1/3 produkce. Pokud si to tedy přepočítáte na vaše měsíční náklady na potraviny, může to dělat významnou část vašich financí. Nechá se tomu přecházet jednoduchými kroky, plánovat rozumně nákup, nekupovat zbytečně velké množství potravin a správně je skladovat.

Ideální volbou pro většinu domácností je kombinovaná lednice s mrazákem, neboť nezabírá mnoho místa a kombinuje dva spotřebiče v jednom. Je jen na vás, jak velkou, respektive vysokou, si pořídíte a jak pohodlně se vám následně budou potraviny skladovat. A jak ve zkratce vypadá vhodné rozdělení základních potravin v domácnosti?

Mimo lednici vždy patří například brambory, dýně, česnek, cibule, papriky, okurky, lilek, nebo i zázvor, kterým se lépe daří při pokojové teplotě, nebo v mírném chladnu. Také rajčata řada domácností dává automaticky do lednice, i když déle vydrží ve špajzu, nebo ve sklepě. Z ovoce v lednici nemají být banány, melouny, mango, ananas, ani citrusy. Překážet v lednici nemusí ani kečup, hořčice, paštiky, káva, neotevřené zavařeniny, med, nebo marmelády.

Většina lednic v domácnosti má vespodu, nebo navrchu umístěn mrazák, kam patří potraviny, které si v obchodě koupíte zmrzlé a nejlépe v termotašce přepravíte rychle domu. Prostor v chladničce se pak dělí podle vlhkosti, kdy ve spodní části je ji více a směrem nahoru méně. Proto dospodu patří potraviny, kterým hrozí vysušení. Typicky se jedná o ovoce či zeleninu, konkrétně tedy košťálovou zeleninu, listovou zeleninu, ředkvičky, jablka, hroznové víno, jahody a další zahradní, či lesní ovoce.

Do prostoru nad zeleninu patří syrové maso, ryby, šunky, salámy, tvarohy, jogurty a sýry. Vždy byste měli dbát na to, aby byly jednotlivé potraviny zabalené. Neokorají, nespojí se jejich chutě a v neposlední řadě déle vydrží. Patří sem také zákusky, dorty a zbytky nedojedených pokrmů. Pokud máte lednici menší, nad masem a rybami mohou být zmíněné potraviny v plastových nádobách libovolně. V případě velké lednice uspořádejte nad maso uzeniny a až na ně mléčné výrobky. V nejvyšším patře s nimi mohou být i polévky a hotové omáčky.

Ve dveřích pak standardně patří do nejvyšších polic vejce. Pod nimi je vhodné skladovat margaríny s máslem, které mohou být již i načaté, ale stále dobře zabalené. Do střední části dveří patří také dresinky, otevřené plechovky, nebo pomazánky. Na samotném dně dveří pak lidé správně skladují lahve, džusy, mléko, alkohol, nebo minerálky.

Zobrazeno doposud 1454 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.