Zdroj: Zapálená kuchařka Lenka Požárová - Což takhle dát si dýni
pro 4 osoby příprava 15 min + pečení 1 hodina
1 středně velká dýně hokkaido 220g nivy 200g blaťáckého zlata 4 hrsti vlašských ořechů 2 hrsti petrželky
Seřízněte z dýně vršek, který bude později sloužit jako poklička a vydlabejte semínka. Sýry nakrájejte na kostky, ořechy nakrájejte nebo rozlámejte na čtvrtiny, petrželku nasekejte. Vše promíchejte.
Dýni uvnitř osolte, důkladně napěchujte směsí a postavte na plech s pečícím papírem. Přikryjte odříznutou pokličkou a dejte zapékat do trouby předehřáté na 220C (v horkovzdušné 200C). Pečte asi 60 minut. Upečenou dýni rozkrojte na čtvrtiny a jednotlivé lodičky servírujte na talíře.
Zkušenosti z praxe: Dýně musí být Hokkaido, protože její slupka změkne a dá se jíst, jiné dýně to neudělají. Hokkaido se dá koupit ve zdravé výživě, ale možná i v supermarketu, my jí máme letos plnou zahrádku, takže se dá i vypěstovat :-) Sýry se tam musí vysloveně pěchovat, jinak se tam nevejdou. Dají se vzít i jiné druhy, my kombinovali zbytky z ledničky, ale držela bych se té nivy, ta je výrazná. Poklička se začala v průběhu pečení připalovat, to vyřeší kolečko alobalu nahoru. Je to děsně mňamina a kupodivu hodně sytá, takže příloha už rozhodně není potřeba. |