Všechny jsou z kuchařky "Což takhle dát si mrkev" od Zapálené kuchařky Lenky Požárové.
Rozmarýnová česnečka s vůní lesa
440g mrkve 700ml zeleninového vývaru 60g másla 1 cibule 1 lžíce čerstvého rozmarýnu sůl
Mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Vše osmažte na másle, poté zalijte vývarem, přidejte rozmarýn a osolte. Vařte asi 8 minut, až je mrkev měkká. Polévku rozmixujte i s rozmarýnem a servírujte do misek.
Tolik recept, moje zkušenosti : rozmarýn fakt čerstvý, sušený je hrozně tvrdý a bodá při jídle do patra. Vývar nemusí být domácí, vynikající je to z WURZL kostky (je bio, bez chemie, vhodná pro děti. Dobré je to i z drůbežího vývaru. Polívka je taková hustější, napůl krémová.
Princeznička na hrášku
400g mrkve 200g mraženého hrášku 200ml smetany 40g jarní cibulky sůl Mrkev nakrájejte na kolečka a povařte v 600ml osolené vody doměkka. Mražený hrášek ponořte do teplé vody a ponechte ho tam, dokud se nrozpustí a nezměkne (asi 10 minut). Sceďte a hrášek vidličkou rozmčkejte s polovinou smetany. K uvařené mrkvi přidejte jarní cibulku a zbytek smetany. Vše rozmixujte a rozdělte do misek a do každé dejte kopeček smetanového hrášku.
Mandloňka
400g mrkve 800ml mléka 70g celých mandlí plátek másla 1 cibule 1 lžička kari koření sůl olivový olej
Mandle opečte za stálého míchání na oleji, až mírně zhnědnou (jde to dost rychle). Pak je nechte osušit na ubrousku. Na másle opečte nasekanou cibulku s nakrájenou mrkví a kari kořením. zalijte 500ml mléka a povařte na mírné teplotě 10 minut. Do polévky vhoďte dvě třetiny mandlí, přidejte zbylé mléko a rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, prohřejte a rozdělte do misek. Posypte zbylými sekanými mandlemi. |