1 kg polohrubé mouky – nejlepší je Zlatka
22dkg másla
22 dkg cukru
6,5 dkg droždí
4 žloutky
½ l mléka - necelý
citrónová kůra
vanilkový cukr
lžička soli
10 dkg sekaných loupaných mandlí
10 dkg rozinek v rumu
vejce na potření a mandle na posypání
recept je na 2 vánočky
Zadělat si kvásek.Cukr utřít s máslem, trochu cukru si nechat na kvásek.Přidat žloutky, mouku,kvásek,osolené mléko,citrónovou kůru a vanilkový cukr. Zadělat, vyklopit na vál, znovu propracovat a poté do těsta zapracovat nasekané mandle a hrozinky. Vrátit zpět do mísy a v teple nechat vykynout. Vykynuté těsto zboxovat a nechat znovu vykynout. Celé znovu zopakovat. Vyklopit, uplést vánočku (ze 4+ze 3+ze 2 copů).Pokud neumíte ze čtyř, tak udělejte ze 3 tlustých a na to ze tří tenčích copů. Přeneste na plech a nechejte ještě trochu vykynout. Zhruba do čtvrtin zapíchejte párátka, at vánočka při pečení nespadne ke straně. Nezapomeňte je pak vyndat. Dejte do trouby a po chvíli zapečení potřete vejcem a posypte mandlemi. Pokud se bude vánočka připékat přikryjte jí alobalem. Peče se na 180-200 C asi ½ až ¾ hodiny, dle zkušenosti s troubou.
Klidně se ptejte, pokud máte dotaz, píšu to ve fofru tak to není tak podrobné. Fakt je radši upleťte než do formy,nemusela by se tak propéct. |