Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Pro dětičky i dospělé

Autor: Miri30 , 8.9.2005

Dobrá svačinka – večeře


1,5 – 2 dcl mléka (já dávám odstříkané)


rýže nebo vaječné nudle


ovoce (výborné jsou zejména švestky, blumy, jahody, jablka, maliny, borůvky)


kousíček tvarohu


trochu cukru nebo Glukopuru


trochu olivového oleje


 


Do mléka dám cukr a olej a uvařím v tom rýži nebo vaječné nudle (rýže trvá podstatně déle, nudle jsou hned), těsně před dovařením přidám kousíček tvarohu a vybrané ovoce. Nemusí ho být moc (stačí třeba 2 švestky). Vařím ještě asi 2-3 min. Pak odstavím, nechám trochu zchladnout a rozmixuji.


 


Koprová


kousek kuřecího masa (nejraději dávám řízek ze stehna)


bílý jogurt (Choceňský)


kopr sušený nebo čerstvý


cuketa (nebo okurka)


olivový olej


 


Maso podusím s cuketou a přidám olej, do vydušené šťávy případně přidám trochu vody a vmíchám jogurt. Ochutím koprem (nešetřím). Pokud dávám místo cukety okurku, tak tu přidávám až těsně před dovařením a jen jí lehce prohřeju.


Buď už všechno dusím nasekané na malé kousky nebo po uvaření ještě rozmixuju. K tomu těstoviny, brambory nebo i kousek rohlíčku.


(Pro nás dosolím a dochutím česnekem případně přidám trochu smetany.)


 


 


Mrkev s kapustou


kousek kuřecího masa


2-3 mrkve


cibule


kus kapusty


kousek másla


trochu cukru


 


Nasekanou kapustu dusím s masem a oškrábanou mrkví a cibulí. Když je mrkev hotová, rozstrouhám jí do jídla, přidám kousek másla a dochutím cukrem.


(Pro nás přidám kostku zeleninového vývaru a zahustím cibulovou jíškou.) K tomu pečivo nebo těstoviny nebo brambory.


 


Kuře s broskví


kousek kuřecího masa


půlka broskve nebo nektarinky


uvařená rýže


olivový olej


 


Maso dám podusit do trochy vody, když je hotové, přidám oloupanou půlku broskve, ještě chvilku dusím. Odstavím a přidám olivový olej. Hodím do mixéru a přidám zvlášť uvařenou rýži. Na tohle jsem malého dostala, i když měl období, že maso a zeleninku absolutně odmítal.


 


Ála boloňská omáčka


kuřecí maso


rajčata


olivový olej


trochu česneku


bazalka (jiná variace je s majoránkou)


 


Do kastrůlku kuřecí maso a celá rajčata. Chvilku podusit a až to jde sloupnout z nich slupku a posekat. Podusit doměkka. Na závěr přidat olivový olej a dochutit bazalkou (nejraději čerstvou) nebo majoránkou. K tomu těstoviny.


 


Svíčková


kuřecí maso


mrkev, celer, petržel


olivový olej


cukr


Choceňský jogurt


 


Kuřecí maso vaříme se zeleninou doměkka. Maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a propasírujeme. Propasírovaný základ rozmícháme s jogurtem, osladíme, přidáme olivový olej. Já k tomu dávám doma dělaný knedlík, který nesolím.


Pro dospělé do základu přidáme ještě trochu smetany, dosolíme, nebo přidáme kostku hovězího vývaru a zahustíme moukou s vodou. A je z toho omáčka jedna báseň.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 473 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.