Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

okopírované ze ZamlklinekII

Autor: cerven05 , 15.10.2004










Těhotenství a rostlinné preparátyRady


překlad článku od Jany


 Těhotenství a efekt bylinek, vitamínů a esenciálních olejů

Těhotenství přináší změny v ženském těle, částečně díky mnoha hormonálním změnám, které probíhají během 9 měsíců. Některé tyto změny mohou přinést pocit letargie, nevolnosti, některé naopak dodávají více energie a přinášejí pocit pohodlí a štěstí.
Doplňky jsou často předepisovány k tomu, aby zmenšily obtíže v obdobích, kdy se těhotná necítí dobře. Na rozdíl od normálního jídla a pití, mnoho věcí, které matka bere, mlže ovlivnit vývoj plodu. Během posledních několika let je vidět trend směrem k alternativním produktům, což zahrnuje i rostlinné preparáty. Některé z nich mohou být prospěšné, jiné nemají všeobecně žádný efekt, nebo mají nežádoucí vliv!

Rostlinné přípravky
Jen velmi mnoho rostlinných preparátů bylo testováno za přísných vědeckých podmínek. Většina získala svou reputaci během dlouhé doby – a některých případech až stovky let – to je základ pro jejich použití i dnes. Během tohoto času se informace o optimálním dávkování, správném čase použití, možných vedlejších účincích změnily a nebo dokonce ztratili – zatímco jejich reputace přetrvala do dnes. Bohužel je dnes kvůli tomu často nelze užívat správně či přesně (pokud se to optimální info nedochovala).

Účinky rostlinných přípravků na těhotenství jsou v centru zájmů lékařů zejména v posledních 20 letech. Zatímco některé jsou bezpečné za každé situace, mnoho jich má nechtěné nebo nežádoucí postranní efekty na vyvíjející se plod, zejména během prvních 12 a posledních 12 týdnů vývoje. Právě proto se nedoporučuje používat rostlinné přípravky v těchto kritických vývojových etapách, zatímco některé přípravky musí být plně vyloučeny během celého těhotenství.

Vysoce rizikové rostlinné preparáty během těhotenství
(poznámka – toto je pouze průvodce. Existují tisíce rostlinných produktů a mnoho jiných je třeba během těhotenství zcela vyloučit)

VYVAROVAT SE: aloe vera, Andělika, dřišťál (Barberry), modrý a černý plostičník (Blue or Black Cohosh), janovec (Broom), černý kořen (Blackroot = Pterocaulon virgatum), posed (Bryonia), rakytník úzkolistý (Buckthorn), Angelika čínská (Don Quai), třapatka (Echinacea), chryzantémy-přír. kopretiny známé jako Feverfew, jinan dvoulaločný (Gingko Biloba), vodilka kanadská (Golden Seal = Hydrastis canadensis), Puchratka kadeřavá (Irish Moss = Chondrus crispus), jalovec (Juniper), Kelp (druh mořské řasy), pokřín (Mandrake = Mandragora officinalis), jmelí (Mistletoe), pelyněk černobýl (Mugwort = Artemisia vulgaris), máta polej (Pennyroyal = Mentha Pulegium), jikry (nechápu proč to cpou do rostlin, ale jiný význam než jikry jsem nenašla = Roe), jestřabina lékařská (Rue = Galegae officinalis), pelyněk brotan (Southerwood = Artemisia abrotanum), Vratič obecný (Tansy = Tanacetum vulgare), Thůje (Thuja), Pelyněk pravý (Wormwood = Artemisia absinthium)

Používat pouze v malých množstvích:
Lékořice (Liquorice), muškátový oříšek (Nutmeg), máta peprná (Peppermint = Menta piperita), šalvěj lékařská (Sage = Salvia Officinalis), Senna (Cassia angustifolia)

Všeobecné varování
*** ženy, které mají v anamnéze hrozící potrat nebo potrat prodělaly nebo mají obtíže s početím by se měli vyvarovat jakýchkoli rostlinných preparátů.
*** Pokud se během použití rostlinných preparátů vyskytne bolest v břiše nebo v zádech, užívání přípravku okamžitě ukončete.
*** Rostliny, které se užívají pro jejich projímavý účinek, je lépe vynechat a nikdy není dobré užívat byliny které stimulují dělohu nebo prodlužují menstruaci.
*** Některé rostlinné preparáty se vylučují do mateřského mléka a mohou způsobit nežádoucí účinky u kojených dětí (např. jaterní problémy). Všeobecně se doporučuje během kojení neužívat rostlinné preparáty.

Některé vysoce rizikové rostliny během kojení zahrnují: devětsil (Butterbur = Petasites), kostival (Comfrey), podběl obecný (Coltsfoot = Tussilago Farfara), Andělika čínská (Dong Quai = Angelice sinensis), jinan dvoulaločný (Gingko Biloba), užanka lékařská (Hound tongue = Cynoglossum officinale), muškátový oříšek (Nutmeg), starček přímětník (Ragwort = Senecio jacobaea), dále větší množství: Sibiřský žen-šen (Siberian Ginseng = Eleutherococcus senticosus), česnek (garlic)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 462 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.