Charlotka z Ruska - nepečený krémový dort. kategorie: dorty
recept je určen pro 0 osob(y)
Ingredience: 40 dlouhých cukrářských piškotů 4 žloutky 80g cukru 5 želatinových lístků 250ml mléka 1 tobolka vanilky, nebo vanilkový cukr 8 lžic neušlehané šlehačky 8 lžic kyselé smetany 1 mandarinka (nebo slitá konzerva dílků mandarinek)
trochu šlehačky na ozdobu, chcete-li
Příprava: Na dno formy na pružinu poskládat piškoty. Tam kde je nutné piškoty odžíznout, aby bylo celé dno pokryto. Našlehat žloutky s cukrem do světla a lehka. Namočit želatinu do studené vody (podle návodu na balení).
Rozkrojit tobolku vanilky a obrácenou hranou nože z ní seškrábnout semínka. Ty vložit do kastrolku s mlékem a zahřát ho. Potom pomalinku, za stálého míchání na nízké teplotě začít přidávat směs cukru se žloutky a míchat do krémova. Pozor, směs nesmí vařit! Vejce by se srazilo!
Sejmout kastrolek s ohně. Vyždímat vodu z želatiny a vmíchat ji ho krému v kastrolku. Nechat zchladnout. Našlehat šlehačku, přidat kyselou smetanu a pokračovat ve šlehání. Ušlehané lehce vmíchat do zchladlého krému.
Směsí rovnoměrně potřít piškoty na dně formy a začít kláct poškoty vertikálně podél stěny formy (osobně si jeden konec piškotů seříznu tak, aby byl rovný a dobře stál) a nakonec do středu vložit zbytek krému. Uhladit povrch, přikrýt průhlednou fólií a vložit do chladničky alespoň na 4 hodiny.
Přendat formu na servírovací mísu, sejmout okraj formy a ozdobit dort půlměsíčky mandarinky. Dort se na povrchu může ozdobit růžičkami ze šlehačky.
|