Dušená mrkev
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, vaříme 10 minut (pro větší děti v páře). Rozmixujeme s trochou vody, pro větší děti rozmačkáme vidličkou. Můžeme přidat pár kapek olivového oleje (není nutné).
Bramborová kaše
Oškrabané brambory nakrájíme na plátky, přidáme malý plátek celeru a několik plátků petržele. Vaříme v kojenecké vodě s trochou mletého kmínu. Rozmixujeme s vodou nebo rozmačkáme vidličkou. Může přidat moka lžičku mléka, pokud jím přikrmujeme.
Zelenina s přílohou neboli Blivajzky
Nejdřív zvlášť uvaříme až tři druhy zeleniny doměkka (např. mrkev, petržel, cuketu, květák, brokolici, hrášek), pak to smícháme s bramborami nebo rýží, které předem uvaříme v neosolené vodě. Všechno rozmačkáme vidličkou (přepasírujeme přes sítko nebo jen nakrájíme na kousky - podle věku dítěte) a přidáme lžičku olivového oleje. Pro nejmenší naředíme trošku kojeneckou vodou a ještě krátce povaříme. (od 6m)
Blivajzky s masem
Vše je stejné jako v předchozím receptu, akorát se jeden druh zeleniny nahradí masem (v neosolené vodě předem doměkka uvařené kuřecí, krůtí, králičí nebo hovězí maso nakrájené "na drobečky"). (od 7m, hovězí od 8,5m)
Blivajzky se žloutkem I.
Z vařeného vajíčka se vyloupne jen žloutek a nadrobí se do blivajzku (2 druhy zeleniny + příloha). (od 7m)
Blivajzky se žloutkem II.
Předem připravenou zeleninu (uvařenou, rozmačkanou) dáme do vroucí vody, přidáme lžičku olivového oleje a nakonec rozmícháme čerstvý žloutek. I se žloutkem pak důkladně provaříme. (od 7m)
Zeleninové pyré s brokolicí
Nakrájený brambor s kousky brokolice a mrkve vaříme asi deset minut v kojenecké vodě. Propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme, pro větší děti rozmačkáme vidličkou. (od 6m)
Pyré ze zeleniny
Uvaříme brambory, podusíme mrkev, květák, brokolici, vše rozmixujeme.
Rýžové pyré se zeleninou
Zeleninu jemně nastrouháme a syrové smícháme s vařenou rýží. Vše prohřejeme v troubě. |