Vánoční štóla z tvarohu (nekynutá)
na těsto: 370 400 g hladké mouky ½ lžičky soli 1 ½ balíčku prášku do pečiva 1 balíček vanilkového cukru 1 lžičku pomerančové kúry 125 g cukru krupice 1 ks měkkého tvarohu 2 ks vejce 150 g rostlinného tuku na pečení 1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených 1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných
Kromě toho: 60 g másla na potření hotové štoly 50 g moučkového cukru na posypání alobal pečící papír
Roztopíme rostlinný tuk, necháme ho stranou vychladit. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka, zbytek mouky smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn je vláčné.
Zapneme si troubu na 220°C.
Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama z něj vytvoříme silnější placku asi 1 cm vysokou, kterou prvně přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.
Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj přeneseme štolu. Dáme ji do trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 minut.
Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji ponecháme uležet alespoň jeden týden.
Poznámka:
Rozinek jsem dala 100g, ořechama jsem taky nešetřila. Štóla by měla v alobalu v chladu vydržet 2-3 týdny. Je mňamková!!! |