500 g mletého masa (krůtí, kuřecí, může být z prsních řízků, ale i vepřové může být)
120 g strouhaného ementálu,
50 ml šlehačky
1/2 lžičky soli
Na obalení strouhanka, hladká mouka, vejce.
Maso promícháme se solí, sýrem a smetanou, rozdělíme na 6 - 8 dílů podle toho, jak velké chceme mít řízky. Rukama navlhčenýma vodou utvoříme z dílu masa kouli bez prasklin. Tu lehce splácneme asi na tloušťku 1 cm, zaoblíme a obalíme v 3obalu. Smažíme zvolna 4-5 minut z každé strany. Zezlátlé řízky přendáme do kastrůlku, vyloženém papírovou utěrkou, přelijeme každý lžičkou vody, zakryjeme poklicí a necháme na teplém místě alespoň 10 minut odpočívat. |