Pokračování z té samé brožurky:
Ekzém - většinou ustupuje do začátku školního věku - je signálem sklonu k alergii - často se po ekzému vyvíjí astma a alergická rýma - spouštěcím mechanismem bývá kravské mléko a jeho bílkoviny, bílek, později další potraviny. Taky roztoči nebo pyly.
Rady: - ne příliš dlouho ve vodě (dráždí kůži) - spíš sprcha než koupel - používat mýdla pro ekzematiky, ne obyčejná - do vody můžeme přidat speciální koupelové oleje - pomáhají koupele z ovesných vloček (to jsem už slyšela!!!), z pšeničných otrub, z bramborového škrobu i koupele obilné - po každé koupeli a mytí promazat - nenosit vlněné prádlo, čepice, šály které mají přímý kontakt s kůží - neoblékat příliš (pocení dráždí) - vybírat sporty při kterých se příliš nespotí - vyhýbat se bazénům se silně chlorovanou vodou
Alergie na ovoce, zeleninu, ořechy - nejčastěji alergizuje z ovoce: jablka, hrušky, třešně, meruňky, broskve, kiwi - ze zeleniny - kořenová zelenina (zejména celer, ale také petržel, kerblík, mrkev), špenát, rajčata - ořechy - v podstatě všechny druhy. Pozor na burské oříšky, mohou být příčinou vážných alergických reakcí - přecitlivělost na ovoce, zeleninu a ořechy je často spojena s pylovou alergií. Např. 50% alergiků na pyl břízy je přecitlivělých na jablka. Polovina přecitlivělých na pyl pelyňku reaguje na konzumaci kořenové zeleniny - většina alergenů obsažené v ovoci, zelenině a ořeších jsou citlivé na teplo a vařením se ničí
|