Potřebujeme: 350g másla hladkou mouku 40dkg cukru - lepší je krupice vanilkový cukr jedlou sodu mleté vlašské ořechy 4 vejce med Slazená Tatra (salko) 400ml konzerva
Na těsto: 100g másla cukr 20dkg 2 lžíce medu 4 vejce jedlá soda – 2lžičky hladká mouka – asi 45dkg
na krém: 250g másla 20dkg cukru konzervu Salka vanilkový cukr
Krém postup: 1. Konzervu s kond. mlékem postavíme do hrnce s vodou a vaříme 1hod, pak konzervu otočíme a vaříme ještě 1hodinu. Mléko v ní zkaramelizuje. Před otevřením necháme trochu zchladnout 2. ručním mixerem rozšleháme metlami 250g másla 3. přidáme 20dkg cukru, vanilk. cukr, a celé zkaramelizované kond.mléko 4. po promísení všech ingrediencí strčíme na 10min do mrazáku nebo na dýl do lednice, aby krém pořádně stuhnul
Těsto postup: 1. připravíme si 4 vejce, do nichž vmícháme 2 lžičky jedlé sody 2. ve vodní lázni rozehřejeme 100g másla, přidáme 2 lžíce medu a pořád mícháme metličkou 3. přidáme vejce se sodou a pořád mícháme do běla, pak odstavíme a ještě 10-15minut mícháme odstavené – nesmí se udělat hrudky 4. přisypeme 20dkg cukru a mouku – já dala 1/2kg podle receptu a je to moc, placky byly docela tuhé, takže zkuste tak 40dkg 5. vypracujeme těsto 6. rozdělíme na 4 díly a každý zvlášť vyválíme do obdélníku a na pečícím papíře POTŘENÉM MÁSLEM (jako když se vymazává pekáč na buchty) upečeme v troubě. Měla jsem nastaveno 180°C a každá placka je hotová za 2 MINUTY !!!!!! 7. necháme zchladnout NAKONEC: Po upečení placku sundáme z papíru, pomažeme krémem, posypeme trochu mletými vlašskými ořechy a zase placku, krém, ořechy….. Vrchní placku zatím nemažeme, protože musíme celý medovník okrojit velikým nožem do krásného obdélníku. Pak pomažeme krémem a posypeme ořechy i vrchní placku a ještě posypeme drobenkou, kterou získáme z odkrojku, který rozdrtíme válečkem. Necháme uležet pár dní v chladu.
HOTOVO DOBROU CHUŤ
|