Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Domácí chleba

pro začátečníky
Recept podle kuchařky MUDr. Judita Hofhanzlová: Polévky a kašičky pro nejmenší

Autor: Jurina, 2 děti (07/02, 04/04) , 12.12.2005

4 hrnky pšeničné celozrnné mouky, 1 hrnek žitné mouky (nebo ovesných vloček), 1 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce drcených slunečnicových semínek, 1 lžíce sušených obilných klíčků, 1,5 lžičky soli, špetka kmínu a anýzu, 2 hrnky vody, 1/3 kostky droždí, 1 lžička medu


 


Kvásek: do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 lžičku medu a 1 lžičku celozrnné mouky, rozdrobené droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a dáme na 5-10 minut na teplé místo.


 


Mouku, sůl a semínka dáme do mísy (dávám do mísy od robota), přilejeme kvásek, další hrnek teplé vody a zamícháme (já v robotu). Těsto dáme do vymazané formy (používám skleněnou formu – pekáček -  na kuře)  a dáme na teplo vykynout (přikrývá se utěrkou), mělo by zdvojnásobit svůj objem.


 


Mně to vychází tak, že po 40 minutách zapínám troubu, aby se předehřála – na 250 oC a ještě dalších 20 minut mi to kyne a trouba hřeje na správnou teplotu.


 


Dáme do trouby (dávám do spodní půlky, jinak se mi připaloval vrch), těsto zvrchu potřeme vodou a posypeme semínky nebo mákem. Pečeme 10 minut na 250 oC, potom stáhneme teplotu na 200 oC a dopečeme (špilka (špejle) se po zapíchnutí do těsta nelepí, já 60 min).


 


Vytáhneme z trouby, povrch několikrát potřeme vodou. Po vychladnutí vyjmeme z formy.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 409 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.