KANČÍ KÝTA S ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
4 plátky z kýty, 1hrnek slaniny na kostičky nakrájené, celý pepř (cca 5kuliček), nové koření (3kuličky), 2 bobkové listy, cukr, sůl 1 hrnek červeného vína, 3 lžíce šípkové zavařeniny, 2 hrnky nakrájené koř. zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, kůra a šťáva z citrónu, máslo a hladká mouka
POSTUP: Maso naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladu přes noc odležet. Na slanině orestujeme cibulku nakrájenou nadrobno a kořenovou zeleninu, přidáme osolené plátky masa a orestujeme po obouch stranách, podlijeme a dusíme doměkka (při dušení podléváme zvěřinu červeným vínem). Když je maso hotové omáčku rozmixujeme, zahustíme řídkou jíškou, přidáme šípkouvou zavařeninu, citr. kůru a šťávu a podle chuti sůl a cukr a dobře provaříme. |