K přípravě pokrmů je možné použít hypoalergenní mléko (označené zkratkou HA), případně mateřské mléko.
Jídlo samozřejmě nesolíme, nekořeníme a nedoslazujeme. Vyjimečně některé obilné kaše lehce přisladíme ½ lžičky hroznového cukru.
Pro alergické dítě se používá tzv. třístupňový postup zavádění příkrmů – 1. týden jedna složka, další týden se přidá nová potravina k už vyzkoušené potravině a třetí týden se může přidat další, případně maso.
Potraviny, vhodné pro přípravu příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce:
Zelenina: mrkev, zelená okurka, cuketa, dýně, černý kořen, kořen petržele, kedluben, všechny zelené saláty, špenát, čínské zelí, mangold, červená řepa, pórek, květák, zelí, kapusta, zelené luštěniny, zelený hrášek
Ovoce: hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky
Obilniny: rýže, proso, oves
Maso: drůbeží, telecí, hovězí, jehněčí, králičí
Sladidla: čistý hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hroznová šťáva
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný a bramborový škrob
Oleje a tuky: rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, kukuřičný), nemléčné margaríny
Čaje: dětský čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, fenykl, černý bez
Šťávy: jablečná, hrušková nebo hroznová šťáva. Šťávy používejte jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva připravena.
Potraviny, kterých by se mělo potencionálně alergické či alergické dítě vyvarovat
Zelenina: rajčata, celer, paprika, ředkvičky, křen, sušené luštěniny (sušené fazole, hrách, čočka, sója), kyselé zelí, řeřicha, bazalka
Ovoce: citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle, bobulovité ovoce (rybíz, angrešt) kromě borůvky, jahody
Maso: ryby (včetně sladkovodních) a dary moře, vepřové maso, sójové maso
Uzeniny
Mléko: kravské, sójové, kozí, ovčí, mléčné výrobky
Vejce
Exotická koření - vanilka, kari, skořice, muškátový oříšek apod.
Med
Ořechy: vlašské, kešu, lískové, burské, pistácie, mandle
Bylinkové čaje (heřmánek apod.) |