Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Nakládaný hermelín

Autor: Bberi , 8.1.2007
Co potřebujeme?

  • hermelíny
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • cibule
  • česnek
  • různé koření (grilovací, provensálské, sůl, pepř, chilli)

Tak prvně. Nemusíte mít přesně hermelín. Můžete si koupit PEPU nebo tak něco. Hlavně nezapomeňte na to, že musíte celé kolečko dát do sklenice. Dobré jsou na to sklenice od pečenáčů. Takový pěkně velky kulatý. Hermelíny nebo sýry s plísní jsou vetsinou kulate a daji se sehnat v ruznych velikostech. Raději kupujte ty menší.


Za další. Neměli byste nakládat hermelín, který je už zralý a na vnitřek je vhodný k namazání na chleba.



  1. Nakrájíme si cibuli na kolečka a dáme ji do kastrolku. Použijeme třeba červenou a bílou nebo žlutou nebo kombinaci více cibulí. Nešetřte. Na pět hermelínů zhruba čtyři cibule. I víc . Pokud nemáte extremně malou cibulečku.
  2. Do kastrolku nalijeme slunečnicoví olej a to tak, aby cibule byla skoro celá ponořená v oleji. Dejte vařit. POZOR. Olej musí pouze probublávat, cibuli totiž chceme uvařenou, ne usmaženou.
  3. Přidáme koření. Grilovací koření, bobkový list, provensálské (promneme v rukou), klidne trochu pepře, nejlépe hrubě drceného. Vaříme, vaříme a po 15 minutách vaření přidáme na plátky česnek. Ne všechen – ještě budeme česnek potřebovat.
  4. Zatím co vaříme, rozkrojíme hermelíny na půlky. Tyto půlky necháme chvíli odležet a zatím si na hrubo nadrtíme pepř, utřeme nožem česnek s kořením dle chutí. Doporučuji koření na gril a koření na špagety. Jemně… toto koření potom máme promíchané s česnek. Hermelíny opepříme, zakápneme chilli nebo tabascem, potřeme směsí česneku, posypeme drceným pepřem a vše vidličkou zamačkáme do hermelínu. Je jasný, že to co sem popsal dáváte na tu vnitřní část hermelínu, která vznikne jeho rozkrojením!. Necháme odležet v teple. ne v ledničce.
  5. vrátíme se k plotně a omrkneme cibuli. samozřejmě během chystání hermelínů olej hlídáme, občas sme to zamíchali. Teďka by už mohla být cibulka měkká, to je asi po dvaceti minutách vaření. Ok. Sundáme z plotny a necháme vychladnout… to bude chladnout dlouho a zatím co se nám hermelíny na kuchyňské lince připravují na lázeň… když už není olej příliš horký, šoupneme ho úplně vychladit do ledničky
  6. Teď příjde už skoro to nejmenší. Dodržujte tento postup. Dejte na dno sklenice trochu cibule, kterou sme povařili v oleji. Na to dejte hermelín. Ten vždy dávejte plísní dolů, kořením nahoru. Střídejte s cibulí.
  7. Zalijte olejem z kastrolku. Měli byste ho mít málo, asi tak do půlky výšky hermelínů. Nyní vezmeme olivový olej a ten nalijeme do kastrolkul. Vypláchneme z kostrolku zbytky koření a dolijeme na hermelíny.

Skladujeme dle potřeby konzumace. V teple se hermelín proleží dříve. V lednici to trvá déle. Můžete jej nechat trochu uležet a pak ho dat do lednice. Neskladovat dlouho, hermelín se potom úplně rozbahní. Hodně záleží na tom, abyste olej na hermelíny nalévali chladný (prostě ještě ne teplej olej) a aby hermelín nebyl moc zralý…


Dobrou chuť

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 468 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.