Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Koloidní stříbro- výroba VI.

Autor: inishkea , 1.9.2008

Abychom završili seznam podmínek, je velice vhodné elektrolytem při procesu velice jemně míchat.
Nejvhodnější je použít nějakou pomaloběžnou míchačku, počet otáček optimálně 60-120 ot/min., elektrolyt by měl být po celou dobu jemně promícháván. Někteří lidé používají k promíchávání vzduchovací motorek do akvária, já se spíše kloním k promíchávání pomaloběžnou míchačkou s regulací otáček.

POZOR: nikdy nepřidávejte žádné chemické příměsi, jinak to co vyrobíte není nikdy čisté stříbro, ale jeho sloučeniny, které mohou být dosti nebezpečné.
Proto prosím žádný chlorid sodný, zcela spolehlivě tak dostanete komplex stříbrných solí, kterými si zcela jistě ublížíte.
Jediné co se dá přidat při startu procesu, je malý obsah koloidního stříbra, které zvýší vodivost elektrolytu a tak začátek procesu zcela zásadně urychlí.
Nicméně použitím dobrého zdroje konstantního proudu proces nastartuje ihned a rychle.

DESTILOVANÁ VODA:
Kvalita vstupní vody je podstatná část, která zcela zásadně ovlivňuje kvalitu vznikajícího koloidu. Čím horší voda, tím masivnější vznik sloučenin stříbra.
Jako mezní hodnota je brána vodivost vstupní destilované vody 1,5 mikrosiemens, kdy je ještě možné takovouto vodu akceptovat.
Nicméně platí: čím lepší destilka, tím lepší výsledek.
Platí ale také, že tím také menší počáteční vodivost a tím v případě nevhodného zdroje i daleko delší start elektrolytického procesu.
Dobrý zdroj to ale vždy spraví.
Osobně používám destilku, u které výrobce garantuje max. vodivost 0,7 mikrosiemens, dost často ale je vodivost daleko někde u 0,2 - 0,3 mikrosiemens, což se mi dost líbí.


Závěr..  použijeme destilku o vodivosti cca 0,5 mikrosiemens na cm, proudový zdroj, který je schopen zajistit dostatečné napětí a po dobu celého průběhu výroby dodávat konstantní proud 0,155mA na 1cm2 aktivní plochy jedné elektrody, při výrobě přehazovat polaritu napájecího napětí po cca 20s, navíc elektrolyt jemně promíchávat. Příprava koloidu je hotova v podstatě bez ohledu na dobu trvání, až klesne napětí na elektrodách na cca 26V. Koncentrace stříbra v roztoku by tedy měla být nějakých těch 10ppm. Roztok má být čirý a bezbarvý, laserový paprsek nemá být viditelný a chuť mírně nahořklá.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1367 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.