Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Mravenci v kredenci.. jak na škůdce.

Autor: inishkea , 20.3.2008

MRAVENCI: Najděte místa, kudy vstupují dovnitř, vymačkejte tam citron a nechte tam slupku. Mravence odpuzuje i pudr, křída, uhelný prach a kayenský pepř.


ŠVÁBI: Nechte vyplnit všechny skulinky a otvory kolem podlahových lišt, polic, kuchyňských skříní, potrubí, výlevek a koupelnových zařízení. Jako návnady lze použít láhev od mléka. Hrdlo vymažte zevnitř trochou tuku a nalijte trochu piva či vlozte kousek syrové brambory.


MUŠKY: Do misky o velkém průměru nalijte malé množství piva. Přes hrdlo misky natáhněte kus igelitu a upevněte gumičkou. Do igelitu udělejte malou dírku. Mušky tak otvorem vletí do misky, ale už tam i zůstanou. Podle potřeby pak pivo vyměňte.


MOUCHY: Slunné okenice jsou nejčastějším lákadlem much. Za slunečných dnů okna proto preventivně zavírejte. Ideální pro nezvané hosty jsou též standardní lepkavé mucholapky. Můžete si také vyrobit vlastní mucholapku z medu a žlutého papíru.


MOLI: Vaše oblečení udržujte v čistém, suchém a dobře větraném prostoru. Moli jsou přitahováni k olejům vašeho těla zachyceném na oblečení. Doporučujeme použití kafru, který tvoří hlavní součást protimolových kuliček a není toxický. K chycení molů smíchejte 1 díl melasy s 2 díly octa a nalijte směs do prázdného kelímku od jogurtu. Pravidelně uklízejte. Mezi zcela přírodní odpuzovače molů patří cedrové hobliny a černý pepř. Cedrové hobliny nasypte do látkového pytlíku a pověste do skříně nebo vložte mezi prádlo.


ŠKŮDCI POKOJOVÝCH ROSTLIN: 2 polévkové lžíce (30ml) tekutého mýdla nebo 5 gramů suchého mýdla smíchejte s 1 litrem vody a nalijte směs do rozprašovače. Nezapoměňte o pár dní později květiny přestříkat čerstvou vodou nebo je osprchovat.


RYBĚNKY: Vyrobte pastičky ze směsi 1 dílu melasy a 2 dílů octa. Přiložte ke škvírám a děrám, kde tito škůdci žijí. Ošetření směsí z boraxu a cukru či medu postižených oblastí jako jsou podlahy, nohy od stolu a škvíry ve skřínkách vám spolehlivě pomůže ryběnky vypudit.


PAVOUCI: V ideálním případě pavouky nezabíjejte, protože ti vám pomohou při zbavování se jiných škůdců.


ŠKŮDCI VE SKLADOVANÝCH POTRAVINÁCH: Sušením jídla v teplé troubě po dobu jedné hodiny nebo jeho mražením po dobu 2-3 dnů zabráníte roztočům a molům v přístupu k vašemu skladovanému jídlu. Vždy skladujte jídlo ve vzduchotěsných nádobách. Oblíbenou lahůdkou škůdců jsou luštěniny a obilí. K zapuzení zavěste látkový sáček s černým pepřem do skladovacího prostoru. Pár mýdlových kuliček také poslouží jako výborná ochrana.


KLÍŠŤATA A BLECHY: Pokud jsou vaši domácí miláčci napadeni klíšťaty nebo blechami, důkladně je umyjte mýdlem a teplou vodou, vysušte je a ošetřete tímto bylinným výplachem: přidejte 1 hrnku (125ml) čerstvého nebo sušeného rozmarýnu do 1 litru vařící vody. Nechte 20 minut vylouhovat a pak sceďte a nechte vychladnout na tělní teplotu. Svého domácího mazlíčka pak tímto odvarem postříkejte nebo potřete a nechte uschnout. Nesušte ručníkem, zmenšili byste tak účinek. Počkejte než uschnou, než je necháte jít ven.


BIOPESTICIDY


Tabáková voda: nasypte velkou hrst tabáku do 4 1 litru teplé vody. Nechte vylouhovat po celých 24 hodin. Nalijte směs do rozprašovače. Tabáková voda je jedovatá i pro člověka, proto s ní nakládejte opatrně.


Pálivé papričky: smíchejte 2 až 3 chilli pálivé papričky, 1 cibule a 1 stroužek česneku se 4 1 litru vody. Pak směs přiveďte k varu, nechte dva dny odstát a poté jí sceďte. Pro další použití ji můžete nechat zmrazit.


Česnek: Smíchejte 4 1 litru vody se 2 polévkovými lžícemi (30ml) česnekové štávy (nepoužívejte česnekový prášek-ten rostliny spaluje), (30 gramů) a 1 polévkovou lžíci (5ml) lihu. Pro další použití nechte směs zmrazit.


Mýdlo: Používejte pouze přírodní mýdlo, protože čistící prostředky vaše rostliny poškozují. Pro výrobu tekutého mýdla použijte 2 polévkové lžíce (30ml) na 1 litru vody. Pro výrobu suchého mýdla použijte 5 gramů na 1 litrů vody. Pokud po několika dnech nezapršelo, nezapomeňte rostliny opláchnout vodou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1101 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.