|
|
Mátový sirup |
|
Autor: inishkea , 29.3.2008 | |
| Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2
na recept č.1 potřebujeme: 1l mátových lístků, 600 ml vody, 350g cukru, případně potravinářské barvivo( já ho nepoužívám), trochu kyseliny citrónové, na recept č.2 potřebujeme: 100g mátových lístků, 500ml vody, 1-2citrony - nakrájené na plátky, 500g cukru, trochu kyseliny citrónové
Recept č.1:
Listy zalijeme vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut.Poté přes síto s gázou přecedíme a necháme řádně odkapat.Do tekutiny přidáme cukr, trošku kyseliny citrónové a necháme vše rozpustit(opět zahřejeme). Potom plníme do lahviček vysterilizovaných horkou vodou, do které jsme přidali opět trošku kyseliny citrónové. Kdo chce, může sirup přibarvit potravinářským barvivem, ale já ráda oželím brčálově zelenou barvu sirupu a nechám mu tu přírodní. Sirup vydrží dlouho, na jednu lahvičku jsem zapomněla dva roky a je stále skvělý, zrovna o používáme. Když se v lahvi objeví náhodou zátka, opatrně ji odstraníme, sirupu to neublíží.
Recept č.2:
Vodu smíchanou s cukrem svaříme, až se roztok začne táhnout přidáme mátové lístky a plátky citronu.Provaříme - stačí pár minutek, potom přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne stát na chladnějším místě. Pak přecedíme přes sítko vyložené gázou, znovu zahřejeme, přidáme trochu kyseliny citrónové a horkým sirupem naplníme lahvičky, které jsme opět vysterilizovali horkou vodou s kyselinou citrónovou. Užíváme při obtížích se zažíváním, při plynatosti, při obtížích se žlučníkem, sirup je vhodný na posílení imunity a v neposlední řadě do koktejlů, limonád atd.
|
|
Zobrazeno doposud 832 x.
|
|