Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Nejlepší čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!

Apetit 04/2007 | Apetit

Autor: *S , 8.7.2010

Ingredience:

* 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
* 200 g másla nakrájeného
* na kousky + na vymazání formy
* 1 lžíce instantní kávy
* 170 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* ¼ lžičky sody
* 200 g přírodního cukru typu muscovado
* 200 g přírodního krupicového cukru
* 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
* 3 středně velká vejce
* 75 ml (5 lžic) podmáslí
* strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu


Na polevu:

* 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
* 280 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Jak dlouho?

* Doba přípravy: 40 minut
* Pečení: 1 hodina 30 minut
Chladnutí: alespoň 1 hodina
* Počet porcí: 14 řezů

Příprava jídla
1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1035 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.