Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Už teď vím, že to nebude sranda

Jak jste si (možná) přečetli v minulém deníčku, stojím teď před nelehkým úkolem. Jako naprostý maniak do všeho, co se týká bydlení a designu, jsem kývla na to, že dceři naplánuji a následně ohlídám rekonstrukci domu.

Autor: Stana62 , 17.8.2017
Neptejte se proč. Prostě mě to baví a jsem taková - pro děti bych se rozkrájela, což asi známe všichni. No jo, jenže jsem si uvědomila, že plánovat celou rekonstrukci od začátku do konce není, jako si hrát jen tak u sebe doma, přestavovat nábytek a vylepšovat interiér.

Načetla jsem toho už o rekonstrukci spoustu. Ale některé věci mi fakt utkvěly v paměti:

1. Ach ten rozpočet

V práci sice počítám každý den, ale sestavovat rozpočet pro rekonstrukci rozhodně nebylo to samé. To musíte spočítat, kolik bude stát materiál, doprava, práce dělníků, likvidace odpadu. K tomu připočítáte rezervu aspoň 10%. Zabralo mi dost času, než jsem dala dohromady všechny nabídky stavebnin, stavebních firem a podobně. Takže doporučuji vyhradit si na tohle hodně času.

2. Předání a kontrola dělníků

S nimi musíte nejdřív všechno důkladně projít a prohlédnout a následně při předání zapsat do podrobna závady a všechny případné nedostatky. Je vždycky nejlepší zapojit do tohodle více lidí - více svědků. Protože víc očí víc vidí. Co je zapsáno, můžete u stavební firmy reklamovat, takže tohle je opravdu nezbytný krok.

3. Placení za práci

I když počítáte s kalkulací na každou práci (viz. první bod), nikdy není dobré platit stavební firmě všechno najednou, nedejbože předem. Nejlepší je domluvit se na tzv. splátkovém kalendáři - tedy platíte postupně za odvedené práce.
Co já se načetla hororových historek, kdy firma prostě odjela a barák nechali nedodělaný!

4. Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci

Zrovna v tomhle případě se šetření na materiálech fakt nevyplatí. Přeci chceme, aby nově zrekonstruovaný dům něco vydržel. To je pro mě jedna z nejtěžších věcí, protože jsem zvyklá šetřit a hledat skulinky, kde se dá. V tomhle má ale naštěstí rozhodující (a správné) slovo zeť.

5. Načasování

Tohle se týká především ročního období. My začali v létě, děláme z gruntu vše najednou, a do zimy budeme mít (snad) hotovo, což je se nám nakonec ukázalo jako nejlepší načasování. Dcera s rodinou zatím bydlí u nás, dokud barák nebude normálně obyvatelný.

Dlouho jsme ale uvažovali o tom, že začneme s rekonstrukcí až na podzim a přes část zimy, aby všechno pořádně vymrzlo a zatuhlo....no prostě si pořádně sedlo. Kvůli různým důvodům, které tu nechci rozebírat, ale nakonec vyhrálo první načasování. Mám trochu obavu, že si barák do zimy nesedne a pak se objeví nedostatky. Ale tak všichni doufáme, že se to nestane!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1719 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.