Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak jsem plánovala kuchyň

Rekonstrukce rodinného domu mojí dcery pokračuje a já mám po všech různých “stavebních” a technických záležitostech konečně čas pustit se do něčeho, co mě baví mnohem víc - a to je vnitřní vybavení.

Jako správná ženská jsem začla u kuchyně!

Autor: Stana62 , 22.8.2017
Dcera měla v podstatě jen tyhle požadavky: světlé dřevo, prostorná rohová kuchyně s ostrůvkem uprostřed, místo pro větší spižírnu a hlavně pro myčku :-)

Já k tomu přidala ještě větší pracovní plochu, což částečně řeší i ostrůvek, ale osobně jsem toho názoru, že pracovní plochy občas není dost, zvlášť, když vaříte víc jídel najednou a k tomu třeba pečete nebo vám pomáhají děti.

Jak jsem zmiňovala už dříve, jedná se o starší venkovský dům, takže moje první volba, co se týče designu, padla na rustikální styl kuchyně. K tomu mi bylo řečeno, že rozhodně ne, ale můžeme najít kompromis. Takže moderní kuchyně s rustikálními prvky - celá v barvě světlého dřeva, kromě desky, která bude světle šedá.

Teď už k samotnému rozmístění. V dnešní době se hodně pracuje s “kuchyňskými zonámi”:

Varná zóna - v našem případě varná sklokeramická deska se silnou digestoří a trouba v úrovni očí (věřím, že to ocení i mladí).

Skladovací zóna - velkou spižírnu chceme umístit hned vedle lednice, ať máme vše při ruce. Vedle toho musí být odkládací plocha, na kterou navazuje velký rohový dřez - to je velmi příhodné pro mytí zeleniny a ovoce ad.

Mycí zóna - ta tedy tvoří roh kuchyně, nachází se mezi dvěma odkládacími prostory a z levé strany je prostor na umyté nádobí (součástí dřezu). Za tím následuje pracovní plocha a za tím varná deska. A jsme zase na začátku :-)

Na ostrůvku asi není moc co představovat - nachází se v prázdném prostoru, tak aby dohromady s kuchyní tvořili obdélník. Podle přání dcery bude nad ostrůvkem závěsný systém na nádobí.

Ještě bych málem zapomněla na odpadkové koše - ty jsou umístěny pod dřezem. Jak koš na směsný odpad, tak recyklovací koše. Pod dřezem bude tzv. rohový systém = po otevření dvířek skříňky se dá celá police jakoby vysunout, takže lze uskladnit věci i samém rohu a využít tak veškerý prostor. Poprvé jsem tohle viděla u známých a zdálo se mi to naprosto geniální :-)

Další věc, na kterou se často zapomíná, je umístění elektrických zásuvek, kterých musí být dostatek a musí být v dosahu. S tím jsem si poradila díky letitým zkušenostem s vařením :-)

Poslední bodem je osvětlení. Kromě ústředního světla jsem do plánku kuchyně umístila bodová LED světla pod horní skříňky, která osvětlují pracovní prostor. Aby celé osvětlení působilo sjednoceně, umístila jsem bodová světla taky u ostrůvku pod desku, což je spíš estetické řešení, ale bude to vypadat bezvadně!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1696 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.