Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Vysvětlení k těhu průkazce - zkopírováné z Květnovek

Autor: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 , 10.11.2004


Vzhledem k tomu, že žena se v období těhotenství podrobuje řadě testů a vyšetření a to u různých lékařů, veškeré zápisy o průběhu těhotenství se zapisují do těhotenské průkazky. Jde vlastně o zvláštní zdravotní kartu ženy. A zde někdy bývá kámen úrazu - těhotenská průkazka je pečlivě sledována každou nastávající maminkou, kterou mohou některé zkratky a zápisy spíše poplašit než uklidnit, pokud nejsou ze strany lékaře řádně vysvětleny.Těhotenství je jistě pro každou ženu období radostného očekávání a těšení se na miminko. Vzhledem k tomu, že žena se v období těhotenství podrobuje řadě testů a vyšetření a to u různých lékařů, veškeré zápisy o průběhu těhotenství se zapisují do těhotenské průkazky. Jde vlastně o zvláštní zdravotní kartu ženy. A zde někdy bývá kámen úrazu - těhotenská průkazka je pečlivě sledována každou nastávající maminkou, kterou mohou některé zkratky a zápisy spíše poplašit než uklidnit, pokud nejsou ze strany lékaře řádně vysvětleny.


Na každé poradně bude proveden zápis o vyšetření moči na přítomnost cukru a bílkovin, zápis o váhovém přírůstku, o krevním tlaku, o vnitřním vyšetření a o pohybech dítěte ( -OP = žádné pohyby, +OP = pohyby ). Dále na poradně budou odebrány vzorky pro vyšetření krevní skupiny matky, popřípadě otce, na vyšetření na HIV, pohlavních nemocí, vyšetření krevního obrazu a stolice, na existenci rizika onemocnění dítěte Downovým syndromem a fenylketonurií - v průkazce pak budou zapsány buď příslušné hodnoty, nebo údaj o výsledku (pozitivní/negativní) Na každém ultrazvukovém vyšetření bude určen datum porodu dle posledních měsíčků (PM) a dle ultrazvukového vyšetření (UTZ). Zápis je většinou prováděn způsobem 20/1 nebo 20+1, což znamená, že těhotenství trvá 20 týdnů a jeden den. Údaje o délce těhotenství, resp. o předpokládaném datu porodu se nejčastěji určují z rozměrů hlavičky (BP) a stehenní kosti (FL) dítěte. Žena sama tak může sledovat, jak se "hýbe" datum porodu.


Kromě toho jsou na těhotenské průkazce kolonky pro razítko zubaře (v období těhotenství musí žena alespoň jedenkrát navštívit lékaře a ten její návštěvu označí v průkazce), obvodního lékaře (opět nutné razítko) a lékaře z plicního oddělení (potvrdí, zda se někdo v rodině léčil na tuberkolózu)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 615 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.