Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak na zácpu - různé zkopírované rady

Autor: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 , 16.11.2004

Zácpa v těhotenství
Gabriela Maděričová


Zácpa se může objevit kdykoli během těhotenství, ale její výskyt je zvláště obvyklý v průběhu druhého a třetího trimestru.


Zácpa je důsledkem četných, těhotenstvím způsobených faktorů. Zvýšená hladina hormonu progesteronu zeslabuje během pozdějšího období těhotenství jemné střevní svalstvo. To způsobuje náchylnost k zácpě, ale neznamená to, že je zácpa nevyhnutelná.


Pravděpodobnost zácpy se zvyšuje s tím, jak rostoucí děloha vytěsňuje a stlačuje střeva. Navíc některé ústně podávané vitaminové doplňky železa mohou možnost zácpy zvýšit.


Proto se vyhýbejte takovým vitaminovým doplňkům železa, které jsou spjaty s neorganickými přísadami, jako je síran železnatý, a raději užívejte doplňky železa na bázi organického základu, například železo fumarové nebo peptonové.


Mírná projímadla a změkčovače stolice jsou posledním východiskem, když všechny ostatní, výše zmíněné postupy neúčinkují. Vždy před použitím projímadla se však raději poraďte se svým praktickým lékařem.


Zácpa v těhotenství


Zácpa je způsobena tlakem dítěte na vaše střeva a hormonálními změnami, které zpomalují stahy vnitřního svalstva.



Zácpě se vyhnete, když budete jíst hodně celozrnného chleba a různých těstovin a velké množství čerstvého ovoce a zeleniny. Dobrým lékem je domácí mrkvová polévka. Neužívejte projímadla a přijímejte hodně tekutin.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 765 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.