Deníky Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Shrnutí 1. roku života Klárky

Autor: Lucie Podařilová , 26.11.2005
První rok našeho života s Klárkou byl nádherný a utekl strašně rychle. A tak pomocí našich záznamů a chabé paměti vzpomínáme, co všechno se událo.

Klárka spatřila světlo světa dne 27.9.2004 ve 14.57 v turnovské porodnici. Porodní váha byla 4,15 kg a délka 53 cm.

Od samého začátku byla velmi hodné dítě, které dobře spalo. Jen zvykání na kočárek trvalo o něco déle. Od třetího týdne jsme přikrmovali Nutrilonem, díky čemuž vydržela déle spát, protože se pořádně napapala.
Kolem prvního měsíce se na nás začala pěkně usmívat.
V šestém týdnu už Klárka vážila 5,1 kg a měřila 58 cm. Ve dvanáctém týdnu pak 6,6 kg a 62 cm.
Naše první Vánoce proběhli v pohodě. Nejhezčím dárečkem byla stejně Klárka.
Přes den spalo naše štěstíčko jen v kočárku, takže jsme absolvovali každodenní zimní několikahodinové procházky.

V lednu, tedy ve čtvrtém měsíci života, jsme přivítali první zoubky. „Dostavily“ se zároveň s očkováním, takže jsme si prožili pár plačtivých dnů. Rovněž se poprvé přetočila ze zad na bok a potěšila nás poprvé hlasitým smíchem a papáním lžičkou. V únoru pak už zvládala otočku ze zad na bříško a začala téměř s chutí papat mrkev s bramborem, ale nejvíce k chuti vždy přišlo spíše mlíčko nebo ovoce. Touto dobou začala mít strach z cizích tváří. Začala mít také problémy se spaním. Často se budila a vyžadovala naší přítomnost. Vyřešili jsme to přesunem do naší postele, kde si mezi námi spokojeně chrupkala. Ve věku pěti měsíců vážila 8,2 kg a měřila 70 cm. Zvládala už plácat rukou do věcí a sama si držela lahvičku. Od 1. března naši holčičku zdobí náušničky.

Kolem 6. měsíce spala jen v kočárku nebo v náručí. Brzy jsme přestali krmit
v noci a pak si také zvykla na denní spánek doma v posteli, tak skončilo to hektické vybíhání ven s kočárkem nebo 2-3 hodinové sezení se spícím dítkem v náručí.
Kolem 7. měsíce už hezky seděla, lézt začala až před 10. měsícem. V tu dobu
jsme vyměnili hluboký kočár za golfky.
Kolem 10. měsíce, kdy hravě zvládala přetáčení během spánku, potřebovala více prostoru a klidu, tak jsme ji po pěti měsících nastěhovali zpět do její postýlky, kterou jsme si bez boční stěny přirazili k naší posteli, takže když se jí ráno zachce ještě se poválet u nás, tak si stačí přelézt a někdy ještě zvládne i usnout. Na začátku srpna jsme odjeli na první společnou dovolenou do Beskyd. Naučila se tam vylézat na schody a pomalu se odhodlávala ke stoupání u nábytku. V dalším období se začala projevovat, samozřejmě kromě pláče, i prvními slůvky, respektive žvatláním.

Ve dvanácti měsících vážila 10,6 kg a měřila 78 cm, měla 8 zoubků a kraťoučké světle hnědé vlásky.
U dětí se za ten rok vystřídá tolik období a změn, že si člověk ani nestačí zvyknout a už se zas děje něco jiného, ale tak to bude i v dalších letech.


Měli jsme to štěstí, že Klárka v prvním roce nemarodila, dobře a ráda spí, vypije hodně mléka i čaje, akorát si už trošku vymýšlí u jídla.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 204 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.