Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Děti by neměly spát v posteli s rodiči

Autor: Eja a Ejuša 12.6. , 9.12.2005

Děti by neměly spát v posteli s rodiči


// IM_pozice(500, '
Reklama:

','
');
//]]>

Pokud patříte mezi rodiče, kteří noc co noc dopřávají dítěti radost ze spánku s tatínkem a maminkou, měli byste zpozornět. Britským a americkým expertům se totiž podařilo zjistit, že tak mnohokrát zvyšujete pravděpodobnost, že se vaše dítě během noci udusí. Vědci bijí na poplach především proto, že dětí spících se svými rodiči podle průzkumů přibývá, ačkoliv je to pro ně životu nebezpečné.

Spaní rodičů s dětmi se dostává do módy především v posledních letech. Jen ve Spojených státech podle průzkumů spí tímto způsobem jedno dítě z osmi.
"Sdílet jednu postel s partnerem i dítětem je pro mě ta nejhorší představa. V případě dětí, které spí v dětské postýlce nebo na vlastním lehátku, je na sto tisíc dětí pravděpodobnost udušení menší než jedna, ve srovnání s více než pětadvaceti dětmi spícími se svým rodiči," uvedl doktor James Kemp z univerzity v St. Louis, který se ve své studii v letech 1995 až 1998 zabýval úmrtími dětí mladších osmi měsíců.

Průzkum provedený ve Velké Británii v letech 1996 až 2002 dokonce prokázal, že příčinou poloviny všech úmrtí udušením je sdílení postele dítěte s rodiči.
"Ta čísla jsou děsivá, daleko vyšší než jsme předpokládali. Rizika přitom nejdou eliminovat jinak, než jednoduše dítě do postele nebrat," uvedl doktor Kemp.
Podle mluvčí Nadace pro studium dětských úmrtí je riziko daleko vyšší, jsou-li rodiče kuřáci, holdují alkoholu nebo užívají drogy či léky.

"Kvůli tomu všemu mají daleko tvrdší spánek a jsou unavenější, takže dítě vedle sebe v noci necítí. Dítě do osmi měsíců je navíc schopné se převalit a zapadnout třeba pod přikrývku či polštář, zachytit se mezi postelí a zdí. To vše může mít tragické následky," upřesnila mluvčí. (Plus)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2156 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.