Deníky Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak jsme vítali Nový rok aneb Klárce je 15 měsíců

Autor: Lucie Podařilová , 2.1.2006

Silvestr byl pro nás takový normální den. Klárka šla kolem 21. hodiny spát a procitla až kolem 00:15 hodin, kdy jsme se my připlížili do ložnice. Rachot všech těch ohňostrojů a petard ji prostě nevzbudil. Stejně jako loni. Pošeptali jsme jí přáníčko do nového roku a brzy usnuli. Asi jako všichni si přejeme, aby jsme byli zdraví.............


K novoročnímu obědu byly palačinky a kompot :-)). Vrcholem dne se stalo podvečerní sáňkování - Klárčino první. Moc se jí líbilo, svezla se mockrát s tátou a párkrát i s mámou. Brodění sněhem v kombinéze jí moc nešlo, tak potom, už z naší náruče, obdivovala místní sněhuláky.


Na počátku nového roku má Klárka 16(!) zoubků (začátkem prosince jsme přivítali špičáčky - samozřejmě všechny čtyři najednou). Váží něco málo přes 11 kg. Snaží se mluvit, líbí se jí slovíčko "dík", ale nejvíc používá slova ham, neni, mami, tati, dudiii (dudlík). Dále pak ajoj (ahoj) - a podává ruku, papa při loučení a mává, hací, hají, babí a občas zvládá oznámit, že je v plínce ee. Velmi dobře nám rozumí, ale reaguje vždy podle svého uvážení :-). Např. jdeme do postýlky nebo budeme hamat, chápe nejlépe. Umí donést věc, o kterou jsme požádali, např. dnes odnesla maminčin hrnek od kávy tatínkovi do kuchyně k umytí, a také zavřela dveře. Ze zvířátek ihned označí kočku a pejska (cicí a haf), občas pipí (chodí se dívat ke dveřím na balkon, jak se tu krmí ptáčci). Největší nadšení je, pokud vidí miminko. Hodně nahlas křicí mimí. Slabika "mi" se jí velice zamlouvá, neboť mimi znamená písi (kreslit) a také míchat, ale také pupík. To zase "bi" znamená boty a "bibi" je bubu-schovávačka pod dekou. Pokud si chce "hrát" na svoje pianko křičí alala. Má své oblíbené písničky a když je slyší, začne hned tancovat.........Hojně používaným "komentářem" je velmi roztomilé slůvko "ďuc", které se ozve po pádu nebo bouchnutí čehokoli na cokoli včetně Klárčiných vlastních pádů. Moc oblíbeným místečkem k řádění je naše postel, výská radostí, skáče a padá do peřin.


Asi v polovině prosince Klárka konečně projevila zájem o normální jídlo. Kromě mléka, které stále podáváme batolecí (vždy ráno, občas večer k zapití jídla nebo místo kaše, pokud je unavená), jí snad už vše, rozkouše občas i maso. S touto změnou se objevila i neochota být krmena, takže nejraději jí sama, což není vždy možné. A pak bojujeme. Takže jí chutnají rohlíky i chleba (s máslem nebo sýrem), také sladké rohlíky, vánočka, bábovka. Z obědů nejvíce omáčky - s rýží nebo těstovinami. Bramborovu kaši odmítá úplně, občas si vezme kousek bramboru. Má ráda polévky(vývary) s mrkví i jinou zeleninou, jablka, banány. Krupicovou kaší jsme jí neokouzlili, stále podáváme 2-3x týdně dětské instantní kaše. Ani jogurt jí už nechutná tak, jako dříve. Také objevila čokoládu a křupky, které před ní musíme schovávat.


Další věc, která stojí za zmínku: Klárka miluje proužkované oblečení.


Brzy se přihlásíme s dalšími novinkami!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 301 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.