Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

ODP- Plánování a kontrola

Autor: Věra+Anetka 07/04+Stáník 05/07 , 2.3.2006

Lucie


Protoze uz nemam anginu, budu velmi strucna nyni i v pripadnych dalsich prispevcich.

Chceme-li zefektivnit svoji praci, potrebujeme PLAN.
Pri priprave planu je potreba si uvedomit, co vlastne chci dosahnout. Stanovim si CIL: napriklad vystuduji urcitou skolu, prestavim dum, naucim sve dite plavat.
Cil musi byt KONKRETNI: tedy ne "naucim se anglicky" nebo "zhubnu", ale "naucim se anglicky do te miry, abych se domluvila v bezne konverzaci" nebo "naucim se anglicky tak, abych mohla cist beletrii" - to je neco jineho, pripadne "zhubnu do tehle sukne".
K cili patri i CASOVY HORIZONT, do kdy ma byt splnen (do patku do tri odpoledne, do zari 2008).

Je-li casovy horizont kratky a/nebo ukol jednoduchy, nemusime uz nic dalsiho delat, jen si naplanujeme do kalendare, kdy to udelame (nechame se rezervu pro pripad, ze by nam do toho neco vlezlo.)

Slozity nebo dlouhodoby ukol musime rozdelit na dilci etapy (prestavba domu: priprava projektu, ziskani informaci o materialech, cenach a firmach, hruba stavba, dokoncovaci prace) a rozplanujeme si casove tyto etapy. Prvni (a radeji i druhou) z nich rozdelime a rozplanujeme do vetsich detailu, nezapomeneme naplanovat pred dokoncenim jedne etapy rozplanovani etapy dalsi). Opet zde museji byt casove rezervy (v pripade nekterych ukolu k planu casovemu patri i plan financni, ale o tom mluvit nebudu).
Nejde-li ukol rozdelit na etapy prirozene, muzeme vyuzit metodu FL - pracovat na nem kazdy den urcitou dobu.

Protoze existuje spousta cilu, u kterych se neda rict, ze jsou nekdy definitivne splneny (uklizena domacnost, stastne manzelstvi, sebevedomi, dobra kondice), doporucuje se dnes misto cilu si stanovit PRIORITY, jakysi SMER, kterym se chceme ubirat. Pak se rozhodneme, ze pro to kazdy den neco udelame.

Plan musi byt PISEMNY, jinak na to brzo zapomeneme. Nekdy (pri hubnuti, odvykani koureni a pod.) se doporucuje plan rict svym blizkym, aby nam to pomahalo pri jeho dodrzovani. Me to nevyhovuje.

Plneni planu musime SLEDOVAT a pisemne zaznamenavat. Po urcitem casovem useku udelame bilanci a zjistime, nakolik jsme plan plnili.
Pokud plan neplnime, zkusime zjistit proc. Bud nam do toho neco vlezlo (nemoc, spatne pocasi, nezvedene deti), nebo jsme se ulejvali, nebo jsme ze zacatku nezvladali, ale uz se do toho dostavame, nebo byl plan spatne udelany a neda se to stihat.
Pak je jeste jedna moznost, ze plan plnime, ale nepomaha to (napriklad poctive hnojime zahradku, ale kytky moc nerostou) - to muze byt proto, ze mame spatnou metodiku (nase hnojivo neni pro nase kytky vhodne), nebo opet spatne stanoveny plan (cvicime denne, ale jen 5 minut, coz nestaci pro hubnouci efekt), nebo nam v tom brani vnejsi okolnosti (snazime se zachranit manzelstvi, ale ten druhy nechce).
Podle toho plan pro dalsi obdobi upravime - zintenzivnime nebo uvolnime, nastudujeme spravnou metodiku, beznadejne veci vzdame. Pokud nam do planu casto neco leze (deti), potrebujeme vetsi casove rezervy.

Kdyz byl plan spravne, ale neco nam do toho vlezlo, musime bud plan casove posunout (treba u stavby, ale pozor na rocni doby), nebo skrtnout to, co jsme nestihli (uklid, studium), nenamlouvat si, ze to dozeneme a zacit tam, kde jsme skoncili. FL radi zacinat od zacatku kazdy den, ale treba pri studiu nemciny si nemuzeme rict: "minuly tyden jsem mela delat patou lekci, nezvladla jsem to kvuli zamestnani, tak se neda nic delat a pokracuju podle planu pristi tyden lekci sestou", musime plan posunout a to da take jistou praci, tak si dame kontrolni body treba po tydnu, u dlouhodobych akci i po mesici; delsi uz radsi ne.

Tato KONTROLA je dulezita proto, abychom zjistili, zda plan plnime, zda je splnitelny, zda se blizime cili, ale i k tomu, abychom si porad uvedomovali, ceho chceme dosahnout. Cim je nas ukol vice dlouhodoby (studium VS, vychova deti), tim mame vetsi sklon praci na nem odkladat, protoze mame pred sebou nalehavejsi ukoly (uzaverka, odjezd na vikend) a zda se nam, ze mame dost casu - co je jeden den proti peti letum studia. Jenze to si rikame kazdy den...

Toman radi byt k sobe spravedlivy, ale kriticky. FL nabada, abychom se za vsechno chvalily a radovaly se i z malych dilcich uspechu. Myslim, ze pristup FL je mnohem lepsi, prijemnejsi a nakonec i vede k lepsim vysledkum.

Schvalne to nejaky cas zkuste, treba mesic, planovat si dilci cile a hlavne kontrolovat a PSAT si, zda jste je splnily. Kdyz k sobe nebudete prilis kriticke, uvidite, jakou z toho budete mit radost, ze jste za minuly mesic neco udelaly. A postupne zacnete fungovat efektivneji.

To se mi to s tou strucnosti moc nevyvedlo :-)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1062 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.