Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

pomoc

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 27.9.2006

První pomoc po pobodání hmyzem.


V letních měsících hrozí lidem pobodání od vos, včel, sršňů a jiného hmyzu. Jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé. Ve většině případů je následkem bodnutí zarudnutí a menší svědivý, pálivý, bolestivý otok a pupenec. Někdy ovšem může dojít k závažné život ohrožující alergické reakci, zhoršení zdravotního stavu pacienta a vznik anafylaktického šoku. Bodnutí v těchto případech může způsobit i smrt.


Důležité je nejen umět dobře poskytnout první pomoc v této situaci, ale zaměřit se zároveň na prevenci, tak aby k bodnutí vůbec nemuselo dojít. Na co si tedy dávat pozor?


Procházky v lese a v přírodě:


Nechodit v trávě bez obutí. Procházky vyžadují jistou opatrnost a obezřetnost. V zemi, ve starých kmenech, pařezech a hromadách dřeva, ale i na půdě a střeše se mohou skrývat vosí i sršní hnízda. Důležité je s tímto faktem preventivně počítat a hmyz nedráždit prudkými pohyby ani u dětí oblíbeným rýpáním klacíkem ve vosím hnízdě. Pokud už k nehodě, která má za následek vyrojení vzteklých vos dojde, doporučuje se rychlý ústup. Chataři, kteří po roce jedou na dovolenou na chatu mohou narazit na podobné nové nájemníky. V těchto situacích je dobré vosy, včely, sršně nedráždit a jejich likvidaci nebo přesun nechat na odbornících, včelařích, případně Hasičském záchranném sboru.


Cyklisti:


Pod tričko nebo otvory v helmě se mohou dostat např. vosy, které tak mohou bodnout i několikrát po sobě. Doporučuje se na tento sport používat přiléhavé oblečení a helmu, která má v otvorech síťky určené proti vniknutí hmyzu.


Jídlo pití:


Při jídle a pití nápojů venku může dojít při nepozornosti ke spolknutí nebo vniknutí vosy nebo jiného hmyzu do dutiny ústní, případně k pobodání, což může mít za následek otok hrtanu a dušení. Vosy často vnikají do slazených nápojů i piva a často lezou dovnitř láhve, kde nemusí být dobře vidět. Proto hrozí jejich vypití. Stejně rizikové je i pojídání ovoce, sladkostí např. lízátek, na které vosa usedne a může být spolknutna. Dotyčného pak může bodnout do dutiny ústní, na jazyku v krku, ale i v hrtanu a jícnu. Člověk, kterého vosa píchne do dutiny ústní či krku je i náchylnější k jiným zdravotním problémům jako je pokles tlaku, otok, dušení, astmatický záchvat a ztráta vědomí.


Jak tedy poskytnout první pomoc?


Chladit lokálně místo bodnutí a otok obkladem, ledem nebo studenou vodou. Otoky jsou nejen viditelné na povrchu,ale mohou otéci i sliznice – např. v dutině ústní, ve vchodu do dýchacích cest. Pokud je dotyčný alergik, hrozí u něj rozvoj tzv. anafylaktického šoku. V tomto případě a v případě bodnutí na krku či v dutině ústní (i u lidí, kteří nejsou alergičtí), je třeba volat záchrannou službu. Při pobodání na krku a v dutině ústí může dojít k otoku a následnému zúžení hrtanu, což může vést k dušení i lidí, kteří nejsou alergici. Proto je třeba v těchto situacích vždy volat rychlou lékařskou službu na č. 155. Před příjezdem sanity je třeba uvést pacienta do klidu, stínu, nepokládat, ale nechat ho sedět (lépe se mu tak dýchá). Otok dutiny ústní, krku a hrtanu lze zmírnit a zpomalit cucáním ledu nebo zmrzliny.


Alergici by po bodnutí vosou, včelou, sršněm, ale i jiným hmyzem na kterékoliv části těla měli v méně závažných případech požít antihistaminikum. Každý alergik by měl pravidelně navštěvovat svého alergologa, který ho pro tyto situace vybaví léky jako je např. Dithiaden, který může zmírnit otok, kožní reakci jako je vyrážka a jiné alergické projevy. Lidé, kteří mají po bodnutí prudkou alergickou reakci a hrozní u nich anafylaktický šok, by měli být od lékaře vybaveni injekcí, kterou si po bodnutí vosou, včelou, sršněm aplikují do svalu. Nejčastěji se jedná o tzv. Epipen – injekční pero, které se snadno aplikuje a obsahuje dávku adrenalinu. Nejčastějšími projevy alergické reakce a anafylaktického šoku je – lokální otok místa bodnutí, kopřivka, svědění, otok hrtanu, zhoršená průchodnost dýchacích cest a následné dušení, záchvat podobný astmatickému, pokles krevního tlaku, křeče, bezvědomí, někdy i zástava srdeční akce a dechu až úmrtí. Proto je důležité včas zavolat záchrannou službu na č.155. Rozvoj závažných problémů není okamžitý, ale postupný, během minut od bodnutí, proto se málokdy stává, že záchranná služba nepřijede včas, účinné léky proti alergické reakci a jejímu dalšímu rozvoji, podané přímo do žíly, mají velmi dobrý a okamžitý efekt. Přesto při celkových příznacích bývá nutný alespoň krátký pobyt v nemocnici.


Pokud dotyčný není alergik a nejedná se o bodnutí na krku, stačí lokálně místo chladit a tím mírnit otok. Na svědění a pálení zabírají masti s obsahem antihistaminik, např Fenistil, volně prodejný v lékárnách. Babské rady doporučují rozpůlenou a přiloženou cibuli, křen nebo potírání místa octovou vodou.


Tereza Janecková



Na co dát pozor při koupání


Z množství utonulých v posledních dnech je zřejmé, že koupání není zcela bezpčná aktivita, a proto by lidé měli dodržovat základní pravidla. Dodržováním pravidel můžete zásadně snížit rizika spojená s koupáním.


V první řadě by lidé neměli chodit do vody po požití alkoholu. Alkohol snižuje odhad nebezpečí a
lidé pod vlivem alkoholu přeceňují své schopnosti i síly. Zároveň alkohol roztahuje cévy, což způsobuje pokles tlaku.


Rozhodně by lidé neměli skákat do neznámé vody. Také by si měli uvědomit, že tam, kam bezpečně skákali minulý rok, nemusí být již vodní terén bezpečný - vodní dno je nestálé.


Lékaři doporučují, aby se lidé při vstupu do studené přírodní vody postupně ochladili a poté teprve šli do vody. Náhlé ponoření do studené vody totiž může způsobit zástavu srdce i zdravému člověku mechanismem tzv. vagové smrti.


Při delší době strávené pod vodou může dojít k podchlazení a v jeho důsledku k vyčerpání oraganismu. Obzvlášť opatrní při koupání by měli být zejména kardiaci, astmatici, epileptici, lidé s vysokým krevním tlakem a všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním. Malé děti by v každém případě měly být pod dohledem dospělé osoby, i při koupání v zahradních bazéncích.


Nina Šeblová


zdroj: http://www.uszssk.cz/index.php?mid=51&msid=39#cl673


proškolení na 2hodiny stojí 100 Kč na osobu

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 4412 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.