Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

O úklidu kuchyně

Autor: Baruschka , 16.5.2007

Sama doma - http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1148499747-sama-doma/33116.html


První zásada – nenechat nic zaschnout a hned všechno uklidit.


Ošetření nerezových spotřebičů – nejdřív je nutné vše odmastit, poté odmýt čistou vodou a přeleštit do sucha. Jinak si tu nečistotu zaimpregnujeme dovnitř a vyleze to ven. Je důležité mít prostředek opravdu prostředek na čištění těchto ploch. Nepoužívat JAR, je účinný jen na nádobí, protože se to navíc důkladně opláchne vodou. Teprve po tom předchozím umytí lze použít speciální přípravek na nerez – ten právě tu čistou plochu naimpregnuje, aby se tak nešpinila.


Sklokeramická deska – jar má v sobě tenzidy, ty pak „vypálí“ na povrchu skvrny, mapy..  Určitě nepoužívat čistící krém, pouze prostředky přímo na to. Na mastnotu se použije opět příslušný prostředek na sklokeramické desky, nastříká se to, použije se hadřík do čisté vody (používá tam jakýsi s velkými otvory). NEŠUDLAT!!! „Udělat“ si hadrem jakoby rámeček kolem čištěné plochy a pak uvnitř jako když ho chci vymalovat. Tím se zaručí, že bude celá plocha umytá, nejen rozšmudlaná. Po té čisté vodě je nutné vyčistit do sucha, vyleštit.


 


Plynový sporák – většinu částí lze umýt v myčce. Opět čistit „v rámečku“, stejně tak dřez.


 


Houbičky – klasická molitanová, se zelenou drsnou plochou (padem). NEDOPORUČUJE SE!!!! Poškrábe povrch! Lepší je s bílým padem nebo barevným. Ideální jsou celulózové houbičky, které se dají i vyprat. Dobré je také použít utěrku se stříbrným vláknem. Odpuzují mikroby. Pokud se otře třeba krev z masa, hadr se vypláchne, tak pak nesmrdí.


 


Linka, dřevěné plochy – nenechat špínu zažrat. Opět použít speciální čističe – na laminát, dřevo apod. Vždy nejprve odmýt vlhkým hadříkem a pak vytřít do sucha.


 


Digestoř by se měla každý den otírat zespoda – ta mřížka (opět lze dát do myčky). Vždy odmastit, omýt čistou vodou a pak naimpregnovat.


 


Lednice – minimálně jednou za měsíc a ideální je octová voda.


 


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 5 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1060 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.