Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Je mi dvacet měsíců

Autor: Lucka Šeflová , 28.4.2008

28.4.2008


Co nového se událo za poslední měsíc? Jsem rád, když jsem užitečný a můžu s čímkoliv pomoct. Nejraději ze všeho pomáhám dědovi Fandovi na zahrádce. Rozjezdil jsem se na odrážedle. Ujedu na něm už pěkně daleko, takže můžeme i na dlouhé procházky vyrážet pouze s ním. Když mi někdo řekne, že něco nemám dělat, tak to s šibalským úsměvem just udělám. Občas jsem zlobidlo, ale ne často :-) Rád rozsvěcím světýlko v troubě a dívám se, co je uvnitř zajímavého :-). Ve výtahu bych chtěl zvonit na zvonek. V tátově autě rád stahuju okénko a pokud mě máma pustí ve svém za volant, tak troubím o sto šest :-) V koupelně umím pouštět a zavírat kohoutek s vodou :-) Naučil jsem se troubit na trubku, frkat na frkačku, pískat na píšťalku, zapínat propisku, uklízet po sobě použitý příbor do dřezu a kelímky od jogurtu házet do koše a dělat své první bubliny z bublifuku (povedou se mi ale jen občas :-). Taky jsem rád, když táta vyrobí papírové vlaštovky a pouštíme je :-)


Opět jsem zažil spoustu věcí poprvé - poprvé jsem jel na dětském řetízáku, poprvé jsem jel s tátou na autodromu, poprvé jsem jel vlakem, poprvé jsem si zadřel do prstu třísku (byl jsem hrdina!), poprvé mě táta ostříhal, poprvé jsem jel s mámou na koni :-) Rodiče mi začali číst před spaním první pohádky. Nejraději ale mám, když mi nějaké vyprávějí :-)


Při jídle už nepřevracím cestou do pusy lžičku. Poměrně úspěšně tak do pusy dopravím třeba i polévku. Pokud bych chtěl, tak už bych se celkem obstojně sám napapal, ale já většinou po chvíli začínám zlobit a házím jídlo na zem nebo ho roztírám po stole. Taky poměrně úspěšně piju ze sklenice nebo z hrnečku. Máma mi je zatím ale ještě jistí. Jednoznačně nejoblíbenějším jídlem je pro mě v poslední době buď šunka (říkám jí "honka") a nebo párek (ten umím naprosto excelentně vyslovovat :-). Jsem spíš na maso než na sladké. Jinak mám ale rád i zdravé věci. Například miluju zeleninu - okurku, mrkev, kukuřici nebo brokoličku. Z ovoce u mě v poslední době vede hroznové víno a hruška :-)


Stále používám Filípovský slovníček - například "opika" (je opička), "bejje" (brejle), "kinka" (knížka), "minko" (mlíčko), "honka" (šunka), "noka" (motorka), "ponky" (ponožky), "pepi" (čepice) a spoustu dalších nových slov :-) Začal jsem používat jména - Emča, Lenka, Jitka, Dáda ... Hodně opakuju po druhých.


Mám za sebou druhou návštěvu u paní zubařky. Byl jsem kabrňák a s novou paní zubařkou jsem kamarád.


Opět mi povyrostla noha a já už obouvám boty velikosti 24.


Rád navštěvuju dětská hřiště - hraju si na pískovišti, zkouším dělat své první bábovky a rád ničím bábovky druhým, nakládám písek do auta a občas se ho snažím vyhazovat z pískoviště :-), jezdím na skluzavkách (i po břiše :-) a houpu se na houpačkách. S rodiči jsme začali chodit do berounské Laguny. Čvachtám se tu jako ryba ve vodě a baví mě i tady jezdit na skluzavce. Rád s rodiči řádím - jezdím na nich jako na konících :-) Mám moc rád všechny motorky - jezdím na motorce (odrážedle), mám malou motorku, kterou všude nosím sebou a když jedeme v autě, tak na všechny motorky ukazuju a křičím "noka" (tak totiž motorkám říkám :-). Když si můžu vybrat, co chci, aby mi někdo nakreslil za obrázek, tak si vždycky vyberu právě motorku :-) Jezdím rád s tatrou. Taky mám rád smějící se čarodějnice, které se začnou smát, když se tleskne (říkám jim "bába"). Uplynulý měsíc byl plný zvířátek - byli jsme v plzeňské ZOO, v lesní ZOO na Zbraslavi, na konících v Málkovech a taky na Hrátkách se zvířátky ve Svatém Jánu. Nejraději mám ze zvířátek opičky, koníky a všechny ptáky :-). Občas chodíme s mámou na cvičení pro děti s básničkami a písničkami. Cvičení mám rád, ale u básniček a písniček vydržím jen chvilku :-) Doma si rád prohlížím hlavně knížky s Rumcajsem, Mankou a Cipískem a taky se říkadly od Josefa Lady. Na všech obrázcích zkoumám boty, kdo je obutý a kdo je bos :-)


Nemám rád loučení. Když mi kdokoliv odchází, ať už je to máma, táta, báby nebo dědové a nebo i kamarádi. Většinou to obrečím. Během chvilky jsem ale zase v pohodě.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 207 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.