Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Je mi 22 měsíců

Autor: Lucka Šeflová , 28.6.2008

28.6.2008


Tak už je mi 22 měsíců! Za uplynulý měsíc jsem opět zažil spoustu nových zážitků. Těmi největšími asi bylo, že jsem opět letěl s rodiči letadlem a opět jsem se čvachtal v moři a taky v bazénu. Taky jsem jel poprvé lodičkou. Na dovolené jsem se naučil krásně sám plavat s rukávky. Rád jsem skákal do vody a potápěl se a nejraději jsem si hrál s torpédem (kterému říkám "pédo" :-) a s konývkami. Opět jsem ukázal mé dobré orientační schopnosti - věděl jsem, kde bydlíme, kam chodíme papat a kudy na pláž. Kromě toho se mi začaly poslední dobou moc líbit kamiony. Když si můžu vybrat, co chci, aby mi rodiče nakreslili, tak si vyberu právě je. Říkám jim "pamiony" a fascinují mě, i když je někde vidím. Stále miluju různá jezdící autíčka, mašinky a kolotoče. Vím, že aby se rozjely, tak tam musí rodiče hodit korunky a vím přesně kam :-) Moc rád si stále zkouším něčí boty a začal jsem napodobovat telefonování. Vezmu si telefon a mluvím do něj :-) Taky jsem si vyzkoušel čůrání ve stoje jako správný kluk :-) V knížkách umím ukázat všechna možná zvířátka - domácí, lesní i ta ze ZOO :-) Taky umím skákat snožmo a moc mě to baví :-) Sám seskočím snožmo s pokrčenými koleny z menších schodů, z větších skáču s pomocí rodičů. Celkem rychle už taky chodím do schodů. Chůzi do schodů zvládnu, i když se nemám čeho přidržet. Občas si rád hraju na tučňáka - "ťapu, ťapu, ťapu" :-) Líbí se to i Emče, odkoukala to ode mě :-)


Při mluvení jsem začal skloňovat! Mámě říkám mami, maminko a nebo taky manko :-), tátovi nejčastěji tati ("kaki") a tatínku ("kakýnku :-), bábě babi, bábinko, babičko nebo babiko a dědovi dědo. Doplňuju několik nových jednoduchých říkanek: Spadla lžička do kafíčka - závěrečné "žbluňk", Černoušek "Bubu" má černou "hubu" a Ententýky dva špalíky - závěrečné "pokakal" :-) Taky vím, že sousedovic pejsek u babi a dědy v Chodouni se jmenuje "Borinka" a že k Déňovi patří přece "Amálka". Když něco provedu, tak už to nesvádím na "tátu", ale říkám, že to udělal "Fíla" :-) Do slov, která jsem si ještě nedávno zkracoval přidávám téměř všechna písmenka. Například motorce už neříkám noka, ale zkomoleně motorka :-). Umím vyjmenovat spoustu jídla ("rohlík", "honka" (šunka), "chlebík", "sýrek", "jajíčka" (vajíčka),...) a také oblečení ("mikina", "kiko" (triko), "kalhoty", "ponky" (ponožky), "boby" (boty), "kobouk",...). Taky říkám spoustu sloves jako "běžim", "deme" (jdeme), "házím", "papám", "bumbám" a podobně. Taky umím rozlišit protiklady malý - velký, málo - hodně, studený - horký.


V jídle u mě momentálně vedou vajíčka, sýr, chlebíky, jahody a lízátka :-) Miluju colu, kterou si občas vynutím, když jsme někde v restauraci.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 168 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.