Zdroj: Apetit
Doba přípravy: 10 – 20 minut + 1 hodina na vaření
|
POTŘEBUJETE:
- 1 cibuli, jemně nakrájenou
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájeného
- 1 lžíci rostlinného tuku
- 500g mlétého libového hovězího
- 400g konzervovaných červených fazolí, zcezených
- 800g konzervovaných loupaných rajčat
- 700ml horkého drůbežího vývaru
- špetku sušených drcených chilli papriček
- 2 čtverečky hořké čokolády
- hrst čerstvých lístků petrželky nebo koriandru na ozdobení
- hrst strouhaného sýru typu ementál
- sůl a pepř
|
1. V pánvi rozehřejte olej a vsypte cibuli a česnek. Pár minut opékejte, až cibule zvláční. Přidejte mleté maso a zvyšte teplotu, aby se začalo vypékat. Drťte je přitom vidličkou a promíchávejte, aby se netvořily hrudky. Když maso získá stejnoměrnou bělavou barvu, přidejte k němu fazole, rajčata, vývar, chilli papričky i čokoládu, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a asi hodinu mírně vařte. Právě dlouhým varem (a pak díky kousku čokolády, což patří k originálním mexickým trikům) směs výrazně nabývá na chuti.
2. Horkou polévku posypte bylinkami, sýrem a trochou mletého pepře. Podávejte v hlubokých miskách či šálcích.
PS: Používám běžné mleté maso z Kauflandu a myslím, že to vůbec nevadí. Fazole používám bílé v tomatě, taktéž z Kaufu a liji tam celý obsah konzervy = necedím. Málokdy používám vývar, spíš nechám chvíli povařit to mleté maso, než přisypu další ingredience. Vařím zásadně bez chilli papriček, aby to chutnalo i Vojtovi, a i tak je to výborné. |