Nejlepší koblihy (Apetit 2/2007)
na 20 koblih,
příprava 20minut
kynutí 1 1/4 hodiny
smažení 20-25 minut
500g mouky hladn nebopolohrubá
40g krupicového cukru
40g másla
4 žloutky
30g droždí
3lžíce rumu
250ml vlažnéhomléka
asi 200g zavařeniny na plnění
v misce rozetřeme droždí s lžící cukru a mouky, přiáme 4lžíce mléka anecháme vzejít.
V míse utřeme máslo se zbytkem cukru, postupně zatíráme žlouky, pak vlijeme vzešlé droždí, šoetku soli, citronové kury mouku a smlékem vyracujeme vláčn a hladké těsto. přikryjeme a necháme 3/4hodiny kynout.
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na centimetr tlustou placku sklenkou naznačte kolečka, těsně vedle sebe. na polovinu koleček nakladte zavařeninu(nedávejte moc, koblihy by sly ke dnu), zbylá klečka dokrojte položte na zavařeninu okraje pečlivě přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou okraje budou hladké a hezky spojené. pak koblihy popraště moukou a nechte ještě na utěrce ještě 1/4hodiny kynout. Tuk(250ml oleje) rozehřejte v menším hlubším kastrolku vhodte drobeček, pokud bude prskat je toakorát a koblihy smažte do zaltova (asi 5 minut)a vyjímejte drátěnou naběračkou nechte na vrstvě ubrousku okapat přebytečný tuk. podávejte pocukrované. |