Mandlové jednohubky
24 kousků, příprava 30 min
220g mandlí+24 spařených, oloupaných a mírně opražených mandlí na ozdobu
220g moučkového cukru
4 lžíce zakysané smetany Rama cremefine
1 lžíci oleje
Mandle spařte horkou vodou, oloupejte a najemno namelte. V míse smíchejte s cukrem, přidejte zakysanou smetanu i olej a promíchejte až vznikne pasta podobná marcipánu. Z té vyválejte kuličky (aby se hmota nelepila máčejte si prsty ve studené vodě).
Každou kuličku zploštěte, zapíchněte do ní opraženou mandli a vložte do papírového košíčku. Připravujte až těsně před vánoci a uchovávejte přikryté v chladu.
Plněné košíčky
12 kousků, příprava 30min+30min chlazení+20min pečení
200g bezlepkové mouky
100g kukuřičného škrobu
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150g rostlinného tuku
150g mletých ořechů
1 celé vejce
3 lžíce mléka
Náplň: 1 vanilkový puding (dr. Oetker), 250ml mléka, 100g Flory, cukr a ovoce dle chuti
Troubu předehřejte na 160st. Mouku, škrob, cukr, vanil. Cukr a ořechy smíchejte v míse, přidejte rozpuštěný rostl. Tuk a rozšlehané vejce s mlékem (pokud je těsto tuhé, přidejte mléko). Vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské folie a nechte půl hodky odpočinout v ledničce. Pak jím naplňte formičky ve tvaru košíčků.
Košíčky vložte do trouby a pečte cca 20 min-dokud okraje nezrůžoví. Vyjměte a nechte vychladnout.
Připravte si krém: uvařte hustý puding bez cukru a ještě teplý ho přikryjte potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup. Až vychladne, utřete tuk s cukrem do pěny a postupně do ní zašlehejte puding.
Košíčky vyklopte z formiček, naplňte krémem a ozdobte ovocem.
Tipy na cukroví pro bezlepkovou dietu:
Běžná mouka se nahrazuje sojovou, amarantovou nebo kukuřičnou. S receptem se pracuje stejně, ale pečivo bude křehčí a drobivější. Pokud potřebujete těsto vyválet, pomožte si potravinářskou folií-na jeden pruh hmotu položte a druhým ji přikryjte-těsto se nebude trhat. |