Mramorová bábovka
6 vajec, 200g pískového cukru, 1,5dcl oleje, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 400g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2dcl mléka, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Ušleháme vejce a cukr. Postupně přikapáváme olej a šleháme do pěny. Hmotu rozdělíme na polovinu. Prosijeme mouku s kypřícím práškem. Větší část mouky s vaječným základem a trochou mléka zpracujeme na zahoustlé těsto. Vlijeme do vymazané a vysypané formy. V druhé polovině vaječné hmoty rozšleháme kakao s vanilkovým cukrem, postupně přidáme zbývající mouku a ještě trochu mléka. Tmavé těsto nalijeme na světlé a vařečkou lehce propojíme. Pečeme zvolna v troubě vyhřáté na 170-180 °C. Po upečení necháme bábovku prochladnout, vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme ji polít čokoládou a posypat kokosem. |