Italská hrášková polívka Pytlík mraženého hrášku nasypeme do vařící osolené vody a vaříme, stačí 5 minut. Pak hrášek přecedíme (vodu nevylívat pryč!) a v cedníku schladíme studenou vodou (to proto, aby se hrášku a polévce uchovala svěží zelená barva). Na tuku zpěníme cibulku, přidáme okapaný hrášek, promícháme a zalijeme vývarem (lze použít právě tu zcezenou vodu z vaření hrášku a klasický vývar tam ani dávat nemusíme). Vaříme 5 minut. Pak rozmixujeme s kysanou smetanou (píšou, že může být i sladká smetana), dosolíme, případně dopepříme. Pro svěží chuť přikápneme citronovou šťávu. Je to u nás moc oblíbená polívka.
V receptu bylo toho hrášku 600 g, ale já dávám jen ten jeden pytlík a stačí. Ještě doporučují na talíři ozdobit proužky dozlatova vypečené slaniny a vlnovkou ze smetany. |