|
|
Nejlepší čokoládový dort |
Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!
Apetit 04/2007 | Apetit |
|
Autor: *S , 8.7.2010 | |
| Ingredience:
* 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty * 200 g másla nakrájeného * na kousky + na vymazání formy * 1 lžíce instantní kávy * 170 g hladké mouky * 1 lžička prášku do pečiva * ¼ lžičky sody * 200 g přírodního cukru typu muscovado * 200 g přírodního krupicového cukru * 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa * 3 středně velká vejce * 75 ml (5 lžic) podmáslí * strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu
Na polevu:
* 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané * 280 ml smetany ke šlehání * 2 lžíce přírodního krupicového cukru
Jak dlouho?
* Doba přípravy: 40 minut * Pečení: 1 hodina 30 minut Chladnutí: alespoň 1 hodina * Počet porcí: 14 řezů
Příprava jídla 1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
5. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.
|
|
Zobrazeno doposud 1065 x.
|
|