Těsto: 300 g hladké mouky 1 bal sušeného Droždí Dr.Oetker (ja som dala len necelú 1čl ako vždy) 1/3 Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker 1 zarovnaná KL soli 2 PL oleje (15 ml) 1 vejce cca 200 ml vlažného mléka Na potření a posypání: 1 vejce na potření sůl kmín, mák, sezam.. na posypání
1. Do mísy dáme všechny suroviny a ručně proděláme. Je-li těsto řídké, přidáme trošku mouky, aby se těsto nelepilo. Těsto přeneseme na pomoučněný vál, ještě jednou proděláme a uhněteme 4 bochánky. 2. Každý bochánek rozválíme na kulatý plát asi o průměru 20 cm a rádýlkem ho nakrájíme od středu (jako pizzu) na 8 trojúhelníkových dílků. Každá dílek od nejkratší strany srolujeme do trubičky a zahneme do tvaru rohlíčku. (Zrovna tak dobře ale můžeme tvarovat jiné tvary – buchtičky nebo věnečky. ) Pečivo přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a libovolně posypeme semínky , mákem nebo kmínem. 3. Ihned (nenecháváme vůbec kynout) pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 170 – 180 °C po dobu asi 15 – 20 minut. Rohlíčky chutnají nejlépe čerstvé. TIP: Z tohoto těsta můžeme péct i na sladko – nedáme do těsta sůl a můžeme do plnit např. povidly.
|