Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Malování

Autor: Flylady , 4.4.2006

Lucie


Takhle sytou barvou natiram poprve, predtim jsme delali svetle zlute a zelene plochy v detskem pokoji. Jde to kupodivu docela dobre, ale musis mit kvalitni naterovou hmotu. Nejlepsi jsou takove ty oteruvzdorne, nejen ze jsou odolnejsi a lip kryjou a snadno se po nich uklizi, ale taky se lip chovaji pri natirani. Sice jsou drazsi, nez ty obycejne, ale vyplati se to (jinak jsem skudlil, kdyz nemam duvod, koupim vzdy tu levnejsi variantu). Pouzila jsem Primalex Karton (na sadrokarton), na normalni omitnute zdi jsme pouzivali myslim Primalex Plus (tim si nejsem jista), ale kamarad, ktery nas na barevne malby navedl, pouziva Primalex Polar. Pry nejen ze je superbily, ale lepe vypada i po obarveni.
Urcite existuji i jine kvalitni natery, ale s Primalexem mame zkusenosti. Asi nezalezi tak moc na znacce, ale spis na tom, aby clovek nevybral to nejlevnejsi z vyrabene rady.

Do toho se lije tonovaci barva a namichas si, jaky odstin chces. My jsme do asi peti kil Primalexu nalili tri lahvicky tonovaci barvy (Primalex modra 250 g), ale chteli jsme to mit hodne syte. Na pastelove barvy bohate staci jedna lahvicka. Je potreba si spocitat spotrebu a namichat barvu na celou stenu nebo cely pokoj, protoze podruhe se nepovede stejny odstin.

Musi se to DOBRE zamichat :-)

Zkusebni nater udelas tak, ze vezmes papirovou krabici, natres ji a vysusis fenem (mala chvilicka). Pak vidis, jestli se ti ta barva libi, nebo ji jeste upravis.

Nebo se da koupit uz namichana barva v kybliku, myslim ze HET takove vyrabi asi ve 12 odstinech.

Okraje natirane plochy (vcetne dveri, oken, podlahovych list,...) olepis kryci krepovou paskou. Paska se musi vcas sundat, kdyz je barva sucha, ale ne az treti den - pak jde i s barvou :-( Vypinace a zasuvky se maji odkrytovat a je lepsi pritom vypnout proud.

A dal uz je to stejne, jako pri malovani na bilo: pripravit plochu (vytahat hrebicky, zasadrovat praskliny), umyt zed, natrit napred okraje (stetcem) a pak prostredky (stetkou nebo valeckem - ja radsi stetkou, valeckem mi to nejde), nepropadnout panice a neopravovat kocoury (skvrny), pockat v klidu az zed uschne, pak vypada mnohem lip. Vetsinou to chce dva natery.

Opravdu je to docela jednoduche. Nejtezsi se mi na celem malovani zda vyber odstinu, aby se hodil k mistnosti.
Jo a nemusi se malovat cela mistnost, ted je v mode vymalovat jednu zed treba na cerveno nebo na oranzovo, to by v cele mistnosti ani neslo. Zase se nesmi splacat moc barev dohromady, nanejvys tri (napriklad na steny tmavy a svetly odstin teze barvy a na strop bila).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 958 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.