Příprava těsta:
kolik hladké mouky, tolik soli (objemově ne váhově!, např. 1 hrnek hl.mouky a 1 hrnek soli), několik lžic sypkého lepidla na tapety (na 2 hrnky asi 3 lžíce). Směs mírně promíchejte a pak postupně přidávejte studenou vodu tak, aby vzniklo hladké těsto, které půjde rozválet. S těstem se dá pracovat jako s modelínou a vytvářet tak rozmanité věci. Po zaschnutí ztvrdne a mírně zmatní. Sušení můžete uspíšit v el. troubě, ale velmi pozvolna (asi 50oC). Díky hrudkám soli má hrubší strukturu a vypadá jako kámen či keramika. Těsto se dá obarvit kakaem, jednotlivé části těsta se spojí po mírném navlhčení. Pokud by se těsto při válení lepilo, použijte jako podklad mikrotenový sáček. Povrch vysušených výrobků se dá nalakovat. Těsto se dá dobře zabalené v igelitu skladovat několik dní.
Obal na květináč:
Připravte si těsto podle návodu a asi 1/3 obarvěte kakaem. Nejprve si vyrobte několik „oblázků“, každý prstem mírně stlačte. Použijete-li el. troubu, sušte je min. 1 hod. Pokud nebudete sušit v troubě, nechte je schnout alespoň 1 den (obr.1) Těsto pečlivě zabalte, aby nevyschlo. Rozválejte si pruh těsta tak široký, abyste jím mohli obalit květináč (obr.2) Ten navlhčete a obalte těstem. Jemnými stisky prstů zpracujte do žádaného tvaru (obr.3) Pak podle vaší fantazie vtlačujte do povrchu ztvrdlé oblázky. Květináč nechte volně vyschnout, pak jej můžete případně nalakovat. Pokud při zasychání nějaký oblázek vypadne, přilepte ho vteřinovým lepidlem.
|