Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

9/ Zavádění příkrmů

Autor: správce srpen , 8.11.2006

K přípravě pokrmů je možné použít hypoalergenní mléko (označené zkratkou HA), případně mateřské mléko.


Jídlo samozřejmě nesolíme, nekořeníme a nedoslazujeme. Vyjimečně některé obilné kaše lehce přisladíme ½ lžičky hroznového cukru.


Pro alergické dítě se používá tzv. třístupňový postup zavádění příkrmů – 1. týden jedna složka, další týden se přidá nová potravina k už vyzkoušené potravině a třetí týden se může přidat další, případně maso. 


 


Potraviny, vhodné pro přípravu příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce:


 


Zelenina: mrkev, zelená okurka, cuketa, dýně, černý kořen, kořen petržele, kedluben, všechny zelené saláty, špenát, čínské zelí, mangold, červená řepa, pórek, květák, zelí, kapusta, zelené luštěniny, zelený hrášek


Ovoce: hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky


Obilniny: rýže, proso, oves


Maso: drůbeží, telecí, hovězí, jehněčí, králičí


Sladidla: čistý hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hroznová šťáva


Pojící prostředky: rýžový, kukuřičný a bramborový škrob


Oleje a tuky: rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, kukuřičný), nemléčné margaríny


Čaje: dětský čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, fenykl, černý bez


Šťávy: jablečná, hrušková nebo hroznová šťáva. Šťávy používejte jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva připravena.


 


Potraviny, kterých by se mělo potencionálně alergické či alergické dítě vyvarovat


 


Zelenina: rajčata, celer, paprika, ředkvičky, křen, sušené luštěniny (sušené fazole, hrách, čočka, sója), kyselé zelí, řeřicha, bazalka


Ovoce: citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle, bobulovité ovoce (rybíz, angrešt) kromě borůvky, jahody


Maso: ryby (včetně sladkovodních) a dary moře, vepřové maso, sójové maso


Uzeniny


Mléko: kravské, sójové, kozí, ovčí, mléčné výrobky


Vejce


Exotická koření  - vanilka, kari, skořice, muškátový oříšek apod.


Med


Ořechy: vlašské, kešu, lískové, burské, pistácie, mandle


Bylinkové čaje (heřmánek apod.)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 517 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.