Obědy:
- Krůtí řízky přírodní, jáhly
- minutkové cukety, brambory
- těstovina s červenou česnekovou omáčkou
- hrachová kaše, párek (vegeťák), chleba
- quinoa se zeleninou
- hrášková polévka s pohankou
Snídaně – pečivo, máslo, med nebo marmeláda, někdy corny s mlékem
Svačinky – ovoce, jogurty
Další svačinky:
studený dort (z deníčků FL)
mrkev s jablkem a mandlí
Recepty
Minutkové cukety
2 menší cukety, 3 lžíce hladké mouky, ½ lžičky drceného kmínu, ¼ lžičky papriky, sůl
Cuketu nakrájet na plátky, obalit ve směsi (mouka, koření, sůl) a opečeme po obou stranách.
Těstovina s červenou česnekovou omáčkou
500 g celozrnných těstovin, 180 g rajského protlaku, 5 stroužků česneku, olej, 30 g polohrubé mouky, sůl, 100 g tofu nebo Eidam
Těstoviny uvaříme, dáme odkapat a rozložíme na vymazaný pekáček. Posypeme strouhaným tofu nebo sýrem a v troubě nebo na grilu opečeme do zlatova.
Česneková omáčka: na oleji osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme protlak a osmahneme. Přidáme mouku, osmahneme a zalijeme vodou a povaříme. Ochutíme solí.
Hrášková polévka s pohankou
250 g zmrazeného hrášku, 100 g pohanky, 1 lžíce sezamového oleje, sůl nebo sojová omáčka Shoyu
Pohanku opatrně na sucho opražíme, přidáme 1,5 l vody, hrášek a vaříme 20 minut. Ochutíme solí nebo sojovkou a před podáváním přidáme olej a petrželku.
Quinoa se zeleninou
Quinoa se vaří s vodou v poměru 1:2 asi 20 minut.
Zeleninu (cibule, rajčata, mrkev, cuketa – co je doma) nakrájet na kousky a smažit na oleji, ochutit solí nebo sojovkou Shoyu. Koření – bazalka, zázvor, sladká paprika,…
Mrkev s jablkem pro děti
200 g mrkve, 200 g jablek, 30 g medu, šťáva z ½ citronu, 10 loupaných mandlí
Mrkev a jablka nastrouháme najemno. Med rozmícháme s trochou vody a citrónovou šťávou a přidáme k mrkvi s jablky. Mandle jemně nastrouháme, přidáme ke směsi, dobře promícháme a necháme chvíli v chladnu zaležet.
|