Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

3/ Zavádění příkrmů

Autor: správce srpen , 8.11.2006

6. – 7. měsíc



Dítě v tomto období prochází tzv. senzitivní periodou, kdy je připraveno přijmout novou potravu – příkrmy.


Začíná se zeleninových příkrmem v poledne, případně nemléčnou kaší večer.


Kojte stále tak často a tak dlouho, jak dítě vyžaduje. Při postupném zavádění příkrmů budete kojit stále méně často a kratší dobu, než při výlučném kojení, ale mateřské mléko zůstává stále důležitou součástí stravy.


Postupně zvyšujte množství příkrmu, až za 2-4 týdny nahradí celou mléčnou dávku.


Novou zeleninu zavádějte po 3-4 dnech. Nová zelenina se může podávat samostatně případně společně s již nějakými vyzkoušenými druhy – je možné vařit hustější polévky, pyré či zeleninové kaše.


Zelenina vhodná pro začátek: mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, špenát, pastiňák, fenykl, dýně, červená řepa, zelený hrášek. Zeleninu používat nejlépe bio, může být i mražená.


U kořenové zeleniny ze začátku vykrajovat středy (obsahuje nejvíce dusičnanů), podávat jen kvalitní, čerstvou zeleninu, je nutné jí řádně omýt, nejlépe kartáčkem, případně ostrouhat.


Zeleninu nejlépe dusit v páře, případně povařit do měkka v kojenecké vodě


Do zeleniny přidávejte trošku kvalitního rostlinného oleje případně kousek másla – pro lepší vstřebání vitaminů rozpustných v tucích.


Kaše jsou ze začátku vhodné rýžové, kukuřičné (neobsahují lepek), po 6.-7. měsíci také ječmenné, ovesné a další. Ze začátku vařit do vody nebo mateřského mléka, případně použít hypoalegenní umělou výživu. Lze používat kupované nemléčné kaše – jsou obohaceny o vitamíny a minerály, kterých může být v kojenecké stravě nedostatek.



7. – 8. měsíc



Zhruba za 2-4 týdny po zavedení zeleniny je možné začít podávat maso. Je důležité díky svému obsahu železa, které se lépe vstřebává z potravin živočišného původu.


Maso se podává libové, důkladně uvařené, velmi jemně nakrájené a nasekané – kuře, krůta, kachna, husa, hovězí, jehněčí, králičí, telecí.


Ze začátku se podává zhruba 20 g (1 polévková lžíce) a postupně se zvyšuje až na 35 – 40 g.


Maso se podává nejdříve 1x týdně, další týden 2x týdně, až se nakonec podává 6x týdně.


1x týdně je maso vhodné nahradit natvrdo uvařeným slepičím žloutkem (vařit 10 – 15 minut) – zpočátku stačí i půlka žloutku.


Novou chuť (maso), přidávat už do známých chutí (vyzkoušených potravin), aby ji dítě lépe přijalo.


Zařadit druhý příkrm – ovocný (případně zeleninový, pokud jste začínala kaší). Je možno ho podávat jako dopolední či odpolední svačinu (případně jako oběd, v případě zeleninové příkrmu).


Vhodné ovoce pro začátek: hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky.


Ze začátku je vhodné ovoce oloupat a krátce podusit v kojenecké vodě (kromě banánu a melounu), později již podávat čerstvé ovoce, netřeba tepelně zpracovávat, odslupkovávat do doby, než dítě bude schopno sníst celý plod i se slupkou (většinou až po roce věku) . U banánu je vhodné odkrojit konce – zhruba centimetrové.


Jako u zeleninového příkrmu zavádět nové ovoce postupně, po 3-4 dnech.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 475 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.