4 lžíce olivového oleje 150g jemně nakrájené anglické slaniny 2 nahrubo nasekané cibule 2 nasekané stroužky česneku 2 čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nasekané 1,5kg hovězího (nejlépe kližky či zadního) 2 lžíce hladké mouky 600 ml vývaru 400g sekaných konzervovaných rajčat 1 lžičku mletého chilli 1 lžičku cukru, nejlépe přírodního 1 větší svitek skořice 50g rozdrobené čokolády na vaření sůl a pepř na ochucení
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmahněte na něm slaninu a cibuli. Přidejte česnek i chilli papričky a pár minut opékejte. Směs přesuňte do kastrolu, který chcete použít na dušení. 2. Maso nakrájejte na menší kostky a obalte je moukou. Po částech je ze všech stran opečte na pánvi, v níž jste smažili slaninu. Podle potřeby přidávejte olej. Opečené maso ukládejte ke slanině, osolte a opepřete ho.
3. Výpek v pánvi zalijte vývarem a chvíli povařte. Pak ho přilijte do kastrolu k masu a přidejte rajčata, cukr, chilli a skořici. Na plotně uveďte vše do varu a poté kastrol přemístěte do trouby. Duste asi hodinu a půl, až bude maso krásně křehké.
4. Vyjměte a do horkého jídla vmíchejte čokoládu tak, aby se rozpustila. Podávejte s rýží, těstovinami, bramborami nebo houskovými knedlíky.
Zkoušela jsem s rýží a bylo to výborné, pokud nemusíte pikantní, doporučuji ještě snížit množství chilli, takhle je to trošku pálivější, ale každopádně moc dobré.
|