Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Zítra mi bude devatenáct měsíců

Autor: Lucka Šeflová , 27.3.2008

27.3.2008


Je mi devatenáct měsíců!


Za uplynulý měsíc jsem se naučil běhat, chodit pozpátku a taky se snažím napodobovat mámu a vyskakovat. To mi ale zatím ještě moc nejde. Baví mě, když mě někdo honí. To se při tom řechtám na celé kolo a vydržel bych takhle dovádět pěkně dlouho. S míčem umím házet opravdu daleko. Zatím stále raději házím, než kopu. Asi ze mě roste nějaký DJ nebo tanečník, protože jakmile slyším hudbu, tak už se pohupuju do rytmu :-) Taky mi máma koupila xylofon, do kterého mě baví bušit. Tak možná budu v budoucnu hrát v nějaké kapele na bicí nebo na bubny :-) Stále jsem doma za velkého pomocníka a baví mě pomáhat s čímkoliv.


Zoubků už mám celkem šestnáct. Konečně mi vyrostla poslední trojka, vpravo dole. Baví mě si zoubky čistit a hlavně mi taky chutná moje zubní pasta :-) Ráno vždycky chodím s kartáčkem a chtěl bych si zoubky čistit znovu.


Největší skok jsem asi učinil v mluvení. Začínám mluvit čím dál víc i na veřejnosti a pokouším se o stále nová slovíčka. Začal jsem skloňovat - hlavně mami a babi, a taky používat zdrobněliny - holkyka (to je holčička), kytika (kytička), kavika (kravička), koník. Hodně napodobuju zvířátka a ukazuju na ně na obrázcích i ve skutečnosti a pojmenovávám je ("pejek" je nově pejsek a "opi" je opička :-). Taky umím moc krásně chrochtat :-). Z říkanek a písniček mám zrovna teď nejoblíbenější "Holka modrooká" (křičím na mámu "holka, holka", aby zpívala :-), "Ten náš Pavel" (doplňuju sám závěrečné "bos") a stálici "Kovej, kovej, kováříčku" (pokouším se říkat "kovej, kovej a bouchám se do chodidel :-) Umím si požádat o pití, když mám žízeň (říkám bumbat).


Rád si hraju s kostkami (stavím komíny, řadím je vedle sebe a nebo různě nakládám a vykládám), s kroužky (řadím je na tyč podle velikosti, než byste řekli švec :-), s míči, s balónky, s dřevěným pexesem (dávám párové obrázky k sobě a říkám, co vidím na obrázku) a se zvířátky (většinou je beru sebou na procházky a protože nevím, kterému dát přednost, tak se je snažím pobrat všechny. Při jídle všechna zvířátka rozestavím na stole a baští spolu se mnou :-). Taky poznávám nová zvířátka - pandu, antilopu, slona,... Rád čmárám pastelkami (máma vystavuje na lednici má nejlepší díla :-) a taky jsem začal tahat za sebou na šňůrce své oblíbené hasičské auto. Oblíbil jsem si vedle postaviček Večerníčka a Bobíka taky Cipíska a rád si prohlížím knížku s ním. Občas se umím pořádně rozčilovat, když se mi něco nepodaří tak, jak bych chtěl.


Začal jsem opět chodit do herny mateřského centra, kde se potkávám s Nikolkou a s Viktorkou. Holky znám původně z plavání. Vždycky se tady vyblbnu. Jsem rád mezi dětmi. Taky moc rád chodím ke Klaunovi, kde se vždycky seznámím s novými dětmi, svezu se na skluzavce, vyřádím i na jiných houpačkách a taky na houpacím koníkovi a gumové zebře :-)


Opět jsem zažil spoustu nových zážitků. Byl jsem poprvé na dětském karnevalu. Šel jsem za čmeláčka :-) Taky se hodně slavilo - babička Lenka padesátku, děda Fanda šedesátku a prababička Jarmila osmdesátku. Z babičiny a dědovy oslavy jsem viděl videokazetu a když jsem se viděl v televizi, tak jsem z toho byl nadšený.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 148 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.