Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Zítra mi bude jednadvacet měsíců

Autor: Lucka Šeflová , 27.5.2008

27.5.2008


Tak a jsem zase o měsíc starší. Největší pokrok je u mě v poslední době vidět asi v mluvení. Stále něco papouškuju po druhých a rodiče si musejí dávat pořádný pozor, co přede mnou říkají :-) Pomalu začínám dávat k sobě i několik jednoduchých slov. Snažím se říkat i složitější slova, i když je občas zkomolím. Rozumím všemu a za poslední měsíc jsem se naučil sám rozhodovat, co chci a co nechci dělat. Dělal jsem to samozřejmě i dřív, ale teď s mámou vedeme monology, na které jí odpovídám ano a ne. Začal jsem používat pozdravy: "ajoj" (ahoj), "naschle" a "kau" (čau :-). Taky jsem začal říkat "já" a "Fíla" a ukazuju při tom na sebe :-)


Orientuju se v okolí. Hlásím mámě, když jedeme v autě nebo s kočárkem, kde pracuje táta s dědou a taky bába, kde bydlí kamarádka Eliška a podobně.


Stále moc rád pomáhám dědovi na zahradě. Momentálně nejoblíbenější činností je sbírání mandelinek (mandelince říkám "bouk" - brouk :-). Taky rád zalívám konývkou, hrabu trávu a trhám ji.


Mám za sebou zatím největší úraz. Přeletěl jsem přes řídítka na oblíbeném odrážedle a odřel jsem si čelo a nos. Na štěstí se bolístky rychle zahojily. Taky mě trošku pozlobila rýma. Všechno špatné je ale k něčemu dobré a já alespoň zjistil, že už umím smrkat.


Když chci, tak se umím hezky sám najíst a napít. Občas ale u jídla dělám hlouposti a raději ho patlám po stole nebo házím na zem. V poslední době mám moc rád čokoládu a taky lízátka, od kterých jsem ale upatlaný až za ušima. Před jídlem si už sám chodím umýt ruce a pusu a dožaduju se mýdla :-)


Pořád rád kreslím pastelkami a jde mi to už opravdu dobře. Rád kreslím kolečka a nejraději ze všeho si maluju po rukou. Taky si moc rád zkouším veliké boty a zkouším v nich chodit po bytě :-) Rád si stále hraju s kostičkami. Kromě komínů je rád skládám i za sebe a říkám, že dělám vlak.


Aby mě máma jen nechválila, tak na mě musí i žalovat. Naučil jsem se totiž plivat a taky mě občas baví dělat přesně to, co bych neměl a ještě se u toho směju.


Poslední dobou jsem se začal trošku bát vody. Konkrétně jsem se bál vln na výletě na Slapech.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 207 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.