Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 50 [Dalších 20 >>] 
 Je mi 16 a půl měsíceAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

15.2.2013

Tak už mi je 16 a půl měsíce a v poslední době se mou nejoblíbenější hračkou staly knížky. Moc ráda si v nich prohlížím a umím ukázat téměř všechno, na co se mě mamka ptá. Nejoblíbenější knížkou je momentálně Krteček jde do školy a taky Vařila myšička. Ukazuju například na hřeben, kartáček na zuby, banán, čepici, kuřátka, kytičku, pastelku, lízátko a podobně :-) Taky si ráda prohlížím ve fotoalbech. Nejraději ukazuju tátu, dědu a Fílu a taky Beníka a Chlupáčka :-)

Rozumím všemu, co mi rodiče říkají. Dneska jsem mamku překvapila, když mi řekla, že půjdeme ven a já jsem si sama od sebe přinesla bundu a čepici z předsíně :-) Moc ráda jsem za pomocnici a vyhazuju věci do odpadkového koše.

Zkouším své první doplňovačky - puzzle. Nejraději vkládám obrázky zvířátek a taky mám prima vkládačku s Večerníčkem.

Čistím si ráda zoubky kartáčkem a češu se hřebínkem.

V chůzi jsem si čím dál jistější a chvílemi už lítám jako drak :-) Taky už umím dojít pěkně daleko. Už zvládnu cestu od nás od baráku pro bráchu do školky. Sice jdeme s mámou celou věčnost a pořád se něčím rozptyluju :-) Zpátky už se většinou hezky vezu :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 15.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Umím lhát :-)Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím

8.2.2013

Dneska jsem schodila u bráchy v pokojíku autíčko a táta se mě ptá, kdo to udělal. A já na to, že naše "Číča" :-) A když mi táta řekl, že ne, že jsem to byla já, tak jsem odporovala "Ne, ne" :-) Stává se ze mě pěkná rošťanda :-)))

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 8.2.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je mi 16 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

30.1.2013

Tak už pouze chodím. Spíš jsem jak neřízená střela, která musí stále něco objevovat :-) Nejraději v poslední době pořád někde něco přesouvám, stěhuju a kramařím ve všech možných skříňkách a šuplících. Na druhou stranu jsem ale i za velkou pomocnici. Baví mě vyndavat nádobí z myčky, prádlo z pračky, pokouším se ho dávat na sušák a nebo si vezmu třeba bráchy tílko, dám si ho kolem krku a chodím s ním, jako bych měla šálu :-) Napodobuju mámu při luxování a zametání :-) Pořád miluju našeho kocourka Chlupáčka, po kterém se scháním hned, co ráno otevřu oči. Jsme velcí kamarádi a navzájem se pěkně škádlíme. Umím ve stoje sbírat věci ze země a stoupat si v prostoru. Nejraději na procházkách sbírám pořád nějaké kamínky :-) Chtěla bych otevírat dveře za kliku, ale zatím jsem moc malá a na kliku nedosáhnu. Asi budu jednou velká parádnice. U babičky a dědy mám oblíbené korále, které si dávám na krk a potom chodím a dělám v nich parádu :-)

Dělám s bráchou "Kolo, kolo mlýnský" a mám ráda všechny možné říkanky, do kterých se zapojují ruce a nohy. Ráda listuju v knížkách s měkkými deskami. Zabavím se s nimi na pěkně dlouho. Zajímá mě spíš samotné listování než obsah. Pokud si už ale chci knížky prohlížet, tak v nich nejraději hledám pejsky, kočičky a zkoumám, kdo má boty a kdo je bos :-) Fascinují mě hodiny. Od mamky vím, že dělají "tik, tak" a visí u nás na zdi. Ukazuju na ně. Kreslím si ráda s bráchou. Zvláštní je, že pastelky beru, stejně jako lžíci, automaticky do levé ruky. Možná budu levačka po mámě :-) A zatím držím automaticky pastelku správně tak, jak se má držet :-)

Stávám se osobností a občas se umím taky trošku vztekat a chci dělat věci po svém. Naposledy, když jsme byli s mámou a s bráchou v DM drogérii, kde mají pěkné malé jezdicí košíčky, jsem se rozhodla, že jim všechny tyto košíčky rozvezu po celém obchodě. Brácha měl co dělat, aby všechny mé vytahané košíčky uklidil :-) Bylo mi líto, že si aspoň jeden nemůžu vzít domů.

Navštívili jsme paní doktorku. Čekala mě první dávka očkování Priorix proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Byla jsem ale hrozně statečná holčička a u očkování jsem vůbec nebrečela. Dostala jsem náplast s obrázkem a obrázek se žirafou :-) Tak už i já si od paní doktorky odnáším obrázky jako Fíla :-) Týden po očkování jsem měla reakci, zvýšenou teplotu, která mi vydržela několik dní.

Můj slovníček se rozšířil o několik nových slov. Říkám "máma", "táta", "bába", "děda", "čičí", "číča", "haf", "bů" (říkám kravičce, ale i koníkovi a prasátku :-) ), "pá, pá", "ty, ty, ty", "ne, ne, ne", "nána" (panenka), "mimi", "papat", "bumbat", "malá", "baf", "bác", "baón" (míč), "boba" (bota), "ha" (znamená buď hačí nebo haló), "haj" (hají), "Be" (Beník), "táda" (brácha Fíla), "mami", "tati", "mámo", "táto", "ham", "ňam", "brm brm" (když jezdím na motorce nebo s autíčkem a nebo když napodobuju, jak dělá méďa) :-)

Trošku jsem se zlepšila se spaním. Minulý měsíc jsem poprvé spala celou noc. Je to ale zatím spíš vyjímka. Většinou se stále ještě aspoň jednou za noc vzbudím.

Počet zoubků se mi zvýšil na sedm. Nějnovější přírůstek je levý dolní postranní řezák.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 30.1.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 15 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

3.1.2013

Bylo mi 15 měsíců a i když už umím trošku chodit, tak chození stále střídám i s lezením. Za ručičku jsem si přece jen jistější. Jsem malá rozvážná poseroutka :-) Nejlíp mi jde chození pro brambůrky :-) Vedle toho jsem se pěkně rozjezdila na své motorce. Drandím do obýváku a zase zpátky do kuchyně, umím couvat, otočit se i slézt z motorky. Už jsem provětrala motorku i venku. Pořád lezu moc ráda po výškách, dokonce už vylezu i na velkou židli a na stůl.

Naučila jsem se ukázat, kde mám já, mamka a moje panenky očíčka, pusu, nos, vlásky a uši. V knížce se zvířátky ukazuju momentálně nejradši kravičku, kočičku, holuby, méďu, berušku a krtka :-) Vím, že kočička dělá "mňau mňau", kohout "kyky" a méďa "brum brum (říkám "brm brm") Ráda dělám "nazdar kámo" a plácnu si s mámou, tátou nebo bráchou ručičkou :-). Pořád si ráda hraju s panenkami. Dávám je do postýlek, dávám jim dudlíček a bumbat z lahvičky. Taky si pořád ráda hraju s míčem. Buď ho házím a nebo si zkoušíme s mámou kopat. Je to legrace a pěkně se u toho řechtám :-)

Momentálně chodím spát večer v 19 hodin a spím s přestávkami někdy i do 9 hodin. Většinou se budím dvakrát - kolem půl čtvrté a kolem půl sedmé. Ještě nikdy jsem neslala celou noc :-(

Za poslední měsíc mi vyrostly dva nové zuby - postranní horní řezáky. Trošku mě pozlobily, protože jsem měla jednou v noci horečku a jinak mi nic nebylo. Takže mám zoubků celkem 6 a nejspíš mi brzy vyroustou další, protože mám dásničky hlavně nahoře pěkně naběhnuté.

V 15ti měsících měřím 77 cm a vážím 10,25 kg.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 3.1.2013| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Naše druhé společné VánoceAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

27.12.2012

Tak už máme za sebou moje druhé Vánoce. Uteklo to jako voda. Asi jsme byli s bráchou celý rok moc hodní, protože nám Ježíšek přinesl spoustu dárečků. A to to před tím vypadalo, že si ten náš dopis Ježíšek snad ani neodnese :-) Odnesl si ho až na poslední chvíli 23. prosince. Měli jsme ho za oknem týden a už jsme si mysleli, že na nás Ježíšek zapomněl!

Odpoledne jsme se byli projít na procházce u Litavky. Hledali jsme tu labutě, které sem prý přiletěly. Jenže den před štědrým dnem hodně pršelo, takže v řece teklo hodně vody a labutě to nejspíš odneslo bůh ví kam, protože jsme je nenašli. A to jsme pro ně měli připravenou taky štědrou pochoutku :-)

Na Štědrý den jsem poprvé ochutnala rybí polévku, která mi moc chutnala. Bramborový salát a rybička mi už chutnaly méně, takže jsem nakonec měla k večeři oblíbenou kaši. Brácha měl největší radost asi z letadélka na dálkové ovládání, které si moc přál už loni a já asi z postýlek pro panenky, které jsem do nich hned dávala a říkala při tom "haj" jako hají :-) Taky se mi moc líbila krabička s malinkými knížtičkami se zvířátky. Každé zvířátko má svou malou knížku s obrázky. Byla jsem asi plná zážitků, že mi z toho v noci po štědrém dnu vyletěla teplota až k 39 stupňům. Mamku jsem tím trochu vyděsila, protože do té doby jsem nebyla ještě nikdy nemocná. Asi to bude souviset se zoubky, protože včera mi naši našli v pořadí pátý zoubek a další je nejspíš na cestě. Brácha měl jinak velkou radost i z natahovací příšery, kterou si taky moc přál, ze hry Tic Tac Bum, z kulečníku, z bačkůrek ve tvaru opiček, z otáčecího křesílka, které je moc prima a líbí se v něm i mně, z opravdických hodinek a z dětského šitíčka. Spolu s mamkou včera ušili nového plyšového kamaráda :-) Já vedle postýlek dostala i panenky, koníky, lego duplo se zvířátky, domeček na hraní a plyšovou kočičku, která i mňouká. Náš Chlupáček mě ale bere víc :-)

Dívali jsme se i na pohádky. Asi nejvíc se nám v televizi líbily pořady se zvířátky. Na štědrý den běžel film Dva bratři, kde byla spousta tygříků a my s bráchou nemohli odtrhnout od televize oči :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 27.12.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je mi 14 a půl měsíceAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

15.12.2012

Je mi 14 a půl měsíce a konečně jsem se odhodlala ke svým prvním krůčkům! Z počátku byly trošku nesmělé, ale za chviličku jsem už přešla celou kuchyň :-) Byla jsem nadšená z povzbuzování táty, mámy a hlavně bráchy :-)

Další novinkou je, že už slezu dolů celé naše velké schody. Vím, že musím hezky pozpátku a nožičkama napřed. Nejraději bych pořád lezla nahoru a zase dolů. A když zrovna nelezu po schodech nebo nezkouším chodit, tak bych chtěla dělat všechno sama. Nedavno si mamka nechala postavenou na stolku sklenici s vodou a já k ní přišla a zkoušela jsem sama pít :-) Sice jsem se trošku pobryndala, ale měla jsem z toho zážitek :-)

Moc ráda si prohlížím obrázkové knížky se zvířátky. Nejraději mometálně ukazuju pejska, kočičku, berušku, králíčka a holuby :-) Jinak jsem moc ráda, když můžu být za malou pomocnici. Baví mě zametat košťátkem a nebo si vezmu ve skříňce houbičku na nádobí a jezdím s ní po stole a jako ho čistím :-) Při oblékání se snažím taky pomáhat a baví mě, když prostrčím hlavu tričkem nebo mikinou a udělám na mámu "baf" :-) Celkově mě baví všechny možné lumpárny :-) Ráda se mámě houpu na noze a nebo stojím za jejími zády a děláme na sebe taky "baf" :-) Dokážu přinést mamce téměr cokoliv, o co mi řekne. Hodně se zabavím s kostičkami. Nejraději je někam nakládám a zase vykládám a takhle to vydržím střídat pěkně dlouho :-)

Říkám "haj", když si lehám a dělám hají. Když si hraju s míčem, tak mu momentálně říkám "baón" :-) Po tátovi mám velkého opičáka Pepu, kterého už umím krásně "Pepa" pojmenovat :-) Na obrázku se mi moc líbí papoušek - "papo" :-)

A taky už bumbám jen Nutrilon. Nakonec jsem se rozhodla úplně sama, že už nechci mlíčko od mamky a že dám přednost lahvičce. Žádné dlouhé odstavování se nekonalo. Až to je mamce trošku líto. Já jí ale udělám radost a budu za to v noci snad líp spát. V poslední době se budím už jen jednou.

Momentálně baštím úplně nejraději bramborovou kaši se šunkou. To je panečku bašta :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 15.12.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 14 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

5.12.2012

Ve 14 měsících jezdím moc ráda na skluzavce. Brácha mě naučil na ni vylézt a ukázal mi, jak mám jezdit dolů :-) Je to legrace a nejraději bych jezdila pořád do kolečka. Stějně tak miluju i jízdu na bobech. Dostala jsem svoje vlastní, tak občas můžeme s bráchou závodit :-) Zatím dávám stále přednost lezení a nebo se při chození hezky jistím alespoň za jeden prstík. Jsem prostě na sebe děsně opatrná :-)

Ráda si prohlížím s mámou knížky. Hlavně ty, ve kterých jsou pejskové. Jakmile nějakého vidím, už na něj ukazuju a říkám "haf". Miluju všechny možné básničky, kde se tleská a dělají nejrůznější kulišárny. Občas se dívám chvilku na televizi. Líbí se mi krteček. Ráda ho houpu spolu s Nánou a Pakem na houpačce a říkám při tom "hou" :-) Taky už vím, že naše kamínka jsou horká - sáhla jsem si prstíky :-( Teď na ně ukazuju a říkám "haj" (hajs). Ráda si sundavám boty. Říkám jim "boa" a když jedeme někam autem, tak se s rozvazováním tkaniček hezky zabavím. Nejoblíbenější činností je asi kramaření. Jakmile můžu, tak vykramařím co se dá a na dlouho se u toho zabavím :-) Mám moc ráda děti. Občas trošku zlobím bráchu Fílu :-) Něco mu vezmu a s kulišáckým výrazem čekám, co bude dělat :-) Už moc dobře vím, že ho tím pozlobím a mám z toho legrandu :-) Dneska u nás byli čerti. U mamky v náručí mi bylo prima. Koukala jsem na ty černý strašáky nedůvěřivě, ale nebrečela jsem. Za to, jak jsem byla statečná, jsem dostala oblíbenou čokoládku. Brácha byl velký hrdina. Řekl básničku i za mě a vypadalo to, že se vůbec nebojí. Taky už máme doma stromeček. S Chlupáčkem jsme se ho nejdřív vůbec nevšímali. Teď z něho občas sundaváme ozdoby dole, kam dosáhneme :-) Taky jsme se byli podívat na rozsvícení stromečku u nás v Chodouni, kde brácha s dětmi ze školky zpíval a tancoval. Moc se mi to líbilo. Dokonce jsem dětem i zatleskala :-)

V noci už spím trošku lépe, ale zatím pořád nespím celou noc. Přes den už spím pouze jednou, po obědě a vydržím i přes dvě hodinky. Co se týká jídla, tak baštím s většími i menšími úspěchy téměř všechno. Nejraději chci zrovna to, co baští druzí :-) Stále zkouším papat sama. Většinou to dopadne tak, že já krmím mámu a máma mě :-) A začala jsem pít obyčejnou vodu. Chutná mi víc, než čajíky a vypiju jí víc.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 5.12.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Je mi 13 a půl měsíce a ráda telefonujuAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

17.11.2012

V poslední době moc ráda telefonuju :-) Ukořistím někde mámy telefon a říkám do něj "ha" někdy i "haló" :-) Pořád lezu moc ráda do výšek ... na schody, na židličky, na gauč nebo na postel. Momentálně vede točící židle u počítače, na kterou si stoupnu a hýbu myší nebo cvakám tlačítka na klávesnici. Nejspíš napodobuju ostatní :-) Hned po točící židli lezu asi nejraději taky na gauč, kde jsem se naučila mačkat vypínače zapínat a zhasínat světla :-) Zdokonaluju se v jízdě na motorce. Občas se mi podaří i otočit :-) No, kdo mě zrovna hlídá, tak se se mnou rozhodně nenudí :-)

Zkouším papat sama. U jídla jsem totiž děsně zlobila a nevydržela jsem chvilku v klidu a tak jsem dostala lžičku do ruky. Zatím to spíš jen tak zkouším a občas to skončí tak, že baštím rukama :-) Hodně si vybírám, co budu zrovna baštit. V poslední době jsou nejoblíbenější polévky (vývary i třeba brokolicová nebo květáková), z ovoce baštím nejraději banány a chutná mi chleba s máslem a se šunkou. Taky jsem ochutnala svou první čokoládu a řeknu vám, že to je opravdu dobrůtka :-)

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 17.11.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Bylo mi 13 měsícůAnička - Jak se mi daří a co už všechno umím

7.11.2012

Tak jsem opět o měsíc starší. Pryč jsou doby, kdy jsem byla klidná hodná holčička :-) Teď umím být občas pěkná divoška a dračice a babička s dědou se občas pěkně zapotí, když nás s bráchou hlídají :-) Na druhou stranu jsem ale i zlatíčko a když dávám pusinky, které v poslední době rozdávám moc ráda, tak mi každý zobe z ruky, jak já chci :-)

Jsem malá průzkumnice a dostanu se všude, kam potřebuju. Lezu jak drak, hlavně do výšek, obcházím nábytek, vydržím stát chvilku bez držení, chodím momentálně nejradši s nákupním košíkem a začala jsem jezdit u nás v obýváku na motorce :-) Taky chodím za jednu ručičku. Strašně ráda lezu na malou židličku u mě v pokojíku, kde je na stole piánko a hraju na něj. Ráda stavím z kostiček komíny a stále je i ráda bourám. Dávám kroužky na tyč, kostičky do krabice, jezdím s autíčkem, dělám s míčem hopla a kutululů a hraju si s panenkou, které momentálně říkám "mimi". Vím co jsou a kam patří boty a ponožky a dokonce si je zkouším nazouvat, i když to mi moc zatím nejde :-) Taky vím, že čepice patří na hlavu a taky si ji tam občas položím :-) Našeho kocourka Chlupáčka už tolik netrápím a snažím se ho hezky hladit. Říkám při tom "malá" :-) Miluju výlety s našima a s bráchou do berounské Laguny, kde se vždycky vyřádíme. Vodu prostě miluju :-) A nedavno jsem taky seděla poprvé na bobech a na sáňkách. Na konci října totiž napadl první letošní sníh. Vydržel sice jen dva dny, ale i tak jsme se stihli s bráchou a rodiči na sněhu pořádně vyblbnout :-) Vidím u bráchy, že si rád kreslí a moc mě baví čmárat s ním :-)

Ve třinácti měsících rozumím téměř všemu, co mi kdo řekne a pořád na něco ukazuju a říkám při tom něco jako "Co to je?" :-) Zní to hrozně legračně :-) Když někdo něco jí, tak říkám "na na" hóóódně hlasitě a chci baštit taky :-) U jídla říkám "ham". Občas podávám mamce kostičky a říkám při tom "dej". Opakuju to nejspíš po ní :-). Začala jsem večer dostávat mlíčko ve flašce a říkám mu "mi" :-) Když hladím kocourka, říkám "malá" a panence říkám "mimi" :-) Kravičce říkám "bů", pejskovi "ha", kočičce "cicí". Umím ukázat i prasátko a pejska. Se zvířátky si hraju moc ráda. "Táta" neříkám jen tátovi, ale i Fílovi a nebo pánům v televizi a na obrázcích :-)

Konečně mám další dva zoubky - horní střední řezáky. Celkem mám tedy čtyři zoubky.

Se spaním je to u nás stále pořád divočina. Zatím jsem ještě nikdy nespala celou noc. Když spím dobře, tak se většinou vzbudím dvakrát a když spím špatně, tak i pětkrát :-( Většinou spím s přestávkami od osmi do osmi. Přes den už jsem spala jen jednou, ale přesun času mi to opět rozhodil a spím zase dvakrát. Začala jsem spát doma v postýlce, kde spím většinou déle než venku v kočárku.

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 7.11.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak nakupuju :-)Anička - Jak se mi daří a co už všechno umím

2.11.2012

Je mi 13 měsíců a víte, jak nakupuju? Tak se mrkněte :-)

http://youtu.be/Md2U-PmdWYU

Více ...
Vložil: Lucka Šeflová dne 2.11.2012| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 50 [Dalších 20 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.