Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník - Užitečné rady


[<<Předchozích 30] Články 3137 z 37 
 Seznámek pro miminko - doplněno - zkopírované z Květnovek- Užitečné rady

např. buď se rozhodnete KOUPAT v kyblíku nebo ve vaničce nebo rovnou ve vaně... (my měli na pár týdnů tu vaničku, že jsme se tak nemuseli sklánět), využili jsme i lehátko do vany. Já rozhodně i teploměr, protože zbožňuju horkou vodu, tak abych Kačku neopařila.

NA NOŠENÍ jsme měli buď autosedačku, tj. když jsme jeli autem a pak třeba kousek pěšky (je to ale pěkně těžké) a na doma klokanku, ale nepoužívali jsme jí úplně když byla Kačka malá, takže se myslím dá dokoupit později. Možná, že je pak lepší pořídit šátek, ve kterém se dítě lépe nosí na delší trasy. Já klokanku používat nemohla, kvůli zádům, tak nosil taťka...

Co nám doktorka nedoporučila byla jakákoliv kosmetika od Johnsonnů, tj. třeba olejíček po koupání, ale používali jsme olejíček do vody, ale nevím, jestli to Kačce moc nevysušovalo kůži.

Co zase můžu doporučit je rozhodně POLOHOVACÍ ROŠT DO POSTÝLKY, stačí malá rýma a dítěti se pak lépe dýchá, když neleží úplně rovně. My jsme takhle nechávali ze začátku spát Kačku pořád. Tchán nám stloukl pár prkýnek a je stím snadnější manipulace.

Nechali jsme si taky udělat PŘEBALOVACÍ PULTÍK, abych měla všechno hezky po ruce. Měla jsem soustavu košíčků s plenkami, pak s různými krémíky (stejně jsme nejvíc používali obyčejnou dělanou rybí mast a já na bradavky Bepanthen - ten vřele doporučuju), dudlíky a tak. Měli jsme to udělané tak, že jsme měli dvě skřínky zády k sobě a na tom byl položen ten pultik. Měla jsem to akorát vysoko.

Co jsme skoro nepoužili byli LAHVIČKY S DUDLÍKY. Malá byla jenom kojená a lahev odmítala i při přidávání normálního jídla. Dostala jsem jich dárkem několik. Možná bych pořídila jednu a ostatní až kdyby byl problém s kojením. Mají jich všude plno. Měla jsem tedy doma schovanou i jednu krabici sušeného mléka, kdyby malá z ničeho nic nechtěla moje...

ODSÁVAČKA DO NOSU, vřele doporučuju neexperimentovat a pořídit tu obyčejnou s jednou hadičkou do nosu a druhou do pusy rodiče, který tu rýmu takhle vytahuje, dá se to napojit i na vysavač a rýma jde líp ven... (jestli jste se vyděsili, tak to nám poradila dětská doktorka... a použili jsme to jen jednou a to když měla kačka opravdu strašnou rýmu a taťka to už neudýchal, ale je fakt, že je to rychlejší, zvláště když se dítěti odsávačka nelíbí).

Co jsme taky nikdy nevyužili byla ODSÁVAČKA MAT. MLÉKA. Fakt, je, že jsem nikdy odsávat nemusela, kromě posledního rána v porodnici, kde mi naštěstí pomohla sestra, ale slyšela jsem dostkrát, že je lepší odstříkávat rukou... nevím, asi bych počkala až jestli bude třeba... Ale plně jsem využila takový malý zásobník na mléko, který se dal dát do podprsenky při kojení, protože ze mě teklo proudem mléko i z prsa, kde malá nesála. Nevím jak se to přesně jmenuje, ale byl to perfektní vynález. Já ho ani nechtěla, koupil mi to Zdeněk na předporodním kurzu, kde to vychvalovali asi za 50 Kč a neobešla jsem se bez toho...

Taky bych nekupovala moc velkou zásobu DUDLÍKŮ. Znám spoustu dětí co ho neměli vůbec nebo jim nevyhovoval některý typ. Já měla jeden obyčejný gumový a dva silikonové od Aventu a ty jsme pak kupovali podle toho jak malá rostla. Začla s dudlíkem v 1 měsíci a končila v 10, protože jí začli růst horní zoubky a vadil jí...

Co se týče OBLEČENÍ. Moc bych to nepřeháněla s malými velikostmi. Myslím, že většina dětí hrozně rychle vyroste z 52 a 56... my měli většinu větší od vel. 62. Je fakt, že Kačka měla 3570 g a 52 cm, takže byla velká. Ale osobně jsem těch malých věciček moc neměla na radu mámy a fakt by to neunosila. Když se narodí menší mimčo nebo dřív, dokoupit se to dá vždycky. Zato jsme hojně využili LÁTKOVÉ PLENY... malá hodně ublinkávala, takže padlo i 10 za den... Taky jsme moc dlouho neměli ty nejmenší papírové pleny. Rozhodně stačí jeden balík a když dochází tak pořídit další. Malá měla ty nejmenší opravdu asi jen 4 nebo 5 dní.

ZAVINOVAČKA se nám osvědčila hodně na spinkání v noci v postýlce. Vždy jsme malou zabalili a myslím, že pak byla klidnější. Oni ty mimča jsou zvyklá být v malém prostoru, cítí se víc v bezpečí. Spala od 6 týdnů celou noc :-) doufám, že její bráška nebo ségra na tom budou podobně. Vzhledem k tomu, že budeme všichni spát v jedné ložnici...

Doufám, že se nezlobíte za tento román. Je to můj názor na některé věci pro mimi. Když tak se ptejte. Teď už mě z hlavy nic nenapadá...

Více ...
Vložil: Jity+Beru6/05,Sofi5/08 dne 25.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 cvičení v těhu - zkopírováno z emimina- Užitečné rady

...prelozila jsem par radek z mych knih o cviceni v tehotenstvi. Treba vam to v necem pomuze, me to pomohlo velice. Jen pro uplnost, knihy se jmenuji "Your Pregnancy week by week", What to expect when you are expecting"...
(Preklad je volny)

Pravidelne cviceni muze snizit riziko nekterych zdravotnich problemu, mezi ktere patri kardiovaskularni onemocneni, osteoporoza – meknuti kosti (Hlavne na zacatku T, kdy zarodek potrebuje calcium na tvoreni svych kosti a patere. Pokud zena nema ve sve potrave dostatecny prisun kalcia, zarodek si bere kalcium z kosti budouci maminky, coz tvori jeji kosti daleko krehci,), deprese a obesity.

Pred, behem a po ukonceni tehotenstvi si zena muze vybrat z mnoha druhu cviceni, podle toho, ktere ji vyhovuji nejvice.
Aerobik je velice popularni u zen, ktere si chteji udrzet tvar postavy i behem T. Mezi dalsi mozne cviceni patri: rychla chuze, jizda na rotopedu, aerobik pro tehotne zeny a plavani. Doporucuje se kazde cviceni konzultovat s lekarem.

Mela by tehotna zena cvicit?

Kazdou tehotnou zenu zajimaji rizika cviceni. Tehotna zena potrebuje kardiovaskularni zdravi. Zena, ktera je fyzicky zdatnejsi, je schopna porodit bez uplnych vycerpani sil a vetsich problemu. Cviceni behem T neni zcela bez rizika.
Rizika vyvoje ditete mohou vzniknout pri :

  • zvysena telesna teplota
  • snizeni prutoku krve delohou
  • mozne urazy v oblasti bricha tehotne zeny

    Cviceni je doporuceno, jestli zena cvici rozumne. Je dulezite, vyhnout se zvyseni teploty nad 38.9C. Aerobik muze zvysit telesnou teplotu jeste vic, nez 38.9C. Zvednuti telesne teploty vede k dehydrataci . Cviceni by se melo striktne omezit behem horkych dni. I kdyz si zena neuvedomi, ze je dehydrovana, organismus a dite dehydrataci jiz trpi.

    Pri cviceni aerobiku, muze byt krev odvedena do svalu a kuze z organu jako jsou deloha, jatra a ledviny. Tyto organy jsou v T velice dulezite, protoze temer pracuji za dva. Pri dodrzovani zasad by cviceni v T melo byt bezpecne. Behem T by se mel dodrzovat puls pod 140 udery srdce za minutu. (V knize zvlast zvyrazneno).

    Obecny pruvodce cvicenim T zeny:
  • Pred zacatkem kazdeho cviceni, konzultujte vase zdravi s lekarem·
  • Zacnete cvicit jiz pred samotnym T
  • Zacnete cvicit postupne a zvolna. 15minutove cviceni by melo byt prokladano 5 minutovymi pauzami
  • Merte si puls kazdych 15 minut. Necvicte, kdyz puls prekroci 140 uderu za minutu. (Ujednodusit si to muzete spocitanim pulsu za 15 minut a vynasobeni 4.)
  • Nechte si dostatek casu na zahrati a na schlazeni tela
  • Dulezite je pohodlne obleceni a hlavne obuv – caste urazy z duvodu nevhodne obuvi
  • Neprehrivat se
  • Vynechat sporty jakko je jizda na kole, jizda na koni, lyzovani nebo vodni lyzovani, take brusleni
  • Nevyhladnete pri cviceni (doporucuji se pit dzusy
  • Kdyz jste tehotni, davejte pozor na lehani a sedani
  • PO 16 TYDNECH TEHOTENSTVI, NELEZTE PRI CVICENI NA ZADECH. TIMTO SE SNIZUJE PRUTOK KRVE DO DELOHY A PLACENTY.
  • Po ukonceni cviceni, lezte 15-20 minut na levem boku.

    Mozne problemy:
  • krvacini nebo vytok tekutiny z vaginy behem cviceni
  • popadani dechu, zkracene dychani
  • zavrate
  • bolesti bricha
  • jine bolesti a nepohodli

    V techto pripadech cviceni okamzite prerusit a problem konzultovat s lekarem.

    Pokud se ve vasi anamneze vyskytuji tyto problemy, konzultujte je s lekarem v kazdem pripade:
  • nepravidelny tep
  • vysoky krevni tlak
  • poruchy stitne zlazy
  • anemie
  • jine chronicke problemy

    dale to jsou pripady:
  • tri nebo vic samovolnych potratu
  • problem s deloznim cipkem
  • predcasne porody
  • kazde krvaceni behem T

  • Více ...
    Vložil: cerven05 dne 25.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Služby pojišťoven- Užitečné rady

    z diskuse:

    Na cvičení přispívají tyto pojišťovny:

    cvičení pro těhotné na balonech - 111, 211, 213, 201

    Cvičení po porodu na balonech - 111, 211, 213, 201

    Kompletní kurs předporodní přípravy s cvičením na balonech - Na kursy přispívají 500.-K4 tyto pojišťovny - 111, 211, 213, 217, 205

    Individuální příprava k porodu včetně partnera - zdarma jen pro pojišťovnu 111

    Opravdu se snažím, ale nemohu nikde najít kódy pojišťoven. Já jsme u Ministerské a ta kromě těchto služeb přispívá i částkou 500.-Kč za rok na vitamíny v období těhotenství. www.zpmvcr.cz - produkty - rozšířená péče...tam najdete veškeré slevy a bonusy.


    Budoucí maminky si mohou po předložení těhotenské průkazky a průkazu pojištěnce VZP vyzvednout na úřadovnách KP VZP Praha - město multivitaminový balíček.
    • Při registraci dítěte obdrží maminka dárkový balíček a průkaz pojištěnce

    kódy:
    111 - VZP
    211 - ZP MV ČR
    201 - OZP
    ty další netuším co jsou zač.

    Více ...
    Vložil: cerven05 dne 22.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     UTZ na internetu - od Shari- Užitečné rady

    http://www.aly-abbara.com/echographie/gif_animelecho_educatif.html#grossesseectopique

    echographie-ultrazvuk
    abdomen-břicho
    grossesse-těhotenství
    semanine(SA)-týden
    bouche-pusa
    nez-nos
    oeil-oko
    coeur-srdce
    cordon-pupeční šňůra
    utérus-děloha
    ovaire-vaječník

    Měl by se vám ukázat seznam snímků. Normálně jde každý otevřít. Jak na něco kliknete,chvilku počkejte, u většiny je animace,že se jednotlivé části začnou barevně zabarvovat a vysvětlovat na co koukáte a tak.

    Více ...
    Vložil: cerven05 dne 22.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     okopírované ze ZamlklinekII- Užitečné rady

    Těhotenství a rostlinné preparáty Rady

    překlad článku od Jany

     Těhotenství a efekt bylinek, vitamínů a esenciálních olejů

    Těhotenství přináší změny v ženském těle, částečně díky mnoha hormonálním změnám, které probíhají během 9 měsíců. Některé tyto změny mohou přinést pocit letargie, nevolnosti, některé naopak dodávají více energie a přinášejí pocit pohodlí a štěstí.
    Doplňky jsou často předepisovány k tomu, aby zmenšily obtíže v obdobích, kdy se těhotná necítí dobře. Na rozdíl od normálního jídla a pití, mnoho věcí, které matka bere, mlže ovlivnit vývoj plodu. Během posledních několika let je vidět trend směrem k alternativním produktům, což zahrnuje i rostlinné preparáty. Některé z nich mohou být prospěšné, jiné nemají všeobecně žádný efekt, nebo mají nežádoucí vliv!

    Rostlinné přípravky
    Jen velmi mnoho rostlinných preparátů bylo testováno za přísných vědeckých podmínek. Většina získala svou reputaci během dlouhé doby – a některých případech až stovky let – to je základ pro jejich použití i dnes. Během tohoto času se informace o optimálním dávkování, správném čase použití, možných vedlejších účincích změnily a nebo dokonce ztratili – zatímco jejich reputace přetrvala do dnes. Bohužel je dnes kvůli tomu často nelze užívat správně či přesně (pokud se to optimální info nedochovala).

    Účinky rostlinných přípravků na těhotenství jsou v centru zájmů lékařů zejména v posledních 20 letech. Zatímco některé jsou bezpečné za každé situace, mnoho jich má nechtěné nebo nežádoucí postranní efekty na vyvíjející se plod, zejména během prvních 12 a posledních 12 týdnů vývoje. Právě proto se nedoporučuje používat rostlinné přípravky v těchto kritických vývojových etapách, zatímco některé přípravky musí být plně vyloučeny během celého těhotenství.

    Vysoce rizikové rostlinné preparáty během těhotenství
    (poznámka – toto je pouze průvodce. Existují tisíce rostlinných produktů a mnoho jiných je třeba během těhotenství zcela vyloučit)

    VYVAROVAT SE: aloe vera, Andělika, dřišťál (Barberry), modrý a černý plostičník (Blue or Black Cohosh), janovec (Broom), černý kořen (Blackroot = Pterocaulon virgatum), posed (Bryonia), rakytník úzkolistý (Buckthorn), Angelika čínská (Don Quai), třapatka (Echinacea), chryzantémy-přír. kopretiny známé jako Feverfew, jinan dvoulaločný (Gingko Biloba), vodilka kanadská (Golden Seal = Hydrastis canadensis), Puchratka kadeřavá (Irish Moss = Chondrus crispus), jalovec (Juniper), Kelp (druh mořské řasy), pokřín (Mandrake = Mandragora officinalis), jmelí (Mistletoe), pelyněk černobýl (Mugwort = Artemisia vulgaris), máta polej (Pennyroyal = Mentha Pulegium), jikry (nechápu proč to cpou do rostlin, ale jiný význam než jikry jsem nenašla = Roe), jestřabina lékařská (Rue = Galegae officinalis), pelyněk brotan (Southerwood = Artemisia abrotanum), Vratič obecný (Tansy = Tanacetum vulgare), Thůje (Thuja), Pelyněk pravý (Wormwood = Artemisia absinthium)

    Používat pouze v malých množstvích:
    Lékořice (Liquorice), muškátový oříšek (Nutmeg), máta peprná (Peppermint = Menta piperita), šalvěj lékařská (Sage = Salvia Officinalis), Senna (Cassia angustifolia)

    Všeobecné varování
    *** ženy, které mají v anamnéze hrozící potrat nebo potrat prodělaly nebo mají obtíže s početím by se měli vyvarovat jakýchkoli rostlinných preparátů.
    *** Pokud se během použití rostlinných preparátů vyskytne bolest v břiše nebo v zádech, užívání přípravku okamžitě ukončete.
    *** Rostliny, které se užívají pro jejich projímavý účinek, je lépe vynechat a nikdy není dobré užívat byliny které stimulují dělohu nebo prodlužují menstruaci.
    *** Některé rostlinné preparáty se vylučují do mateřského mléka a mohou způsobit nežádoucí účinky u kojených dětí (např. jaterní problémy). Všeobecně se doporučuje během kojení neužívat rostlinné preparáty.

    Některé vysoce rizikové rostliny během kojení zahrnují: devětsil (Butterbur = Petasites), kostival (Comfrey), podběl obecný (Coltsfoot = Tussilago Farfara), Andělika čínská (Dong Quai = Angelice sinensis), jinan dvoulaločný (Gingko Biloba), užanka lékařská (Hound tongue = Cynoglossum officinale), muškátový oříšek (Nutmeg), starček přímětník (Ragwort = Senecio jacobaea), dále větší množství: Sibiřský žen-šen (Siberian Ginseng = Eleutherococcus senticosus), česnek (garlic)

    Více ...
    Vložil: cerven05 dne 15.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     okopírované ze Zamlklinek- Užitečné rady

    Těhotenství a vitaminové doplňky Rady

    ... pokračování článku od Jany - Těhotenství a bylinky

    Vitaminové doplňky
    Dieta bohatá na čerstvé ovoce, mírně povařenou zeleninu a obilniny, bohatá na mléčné produkty a ryby ale chudá na maso (zejména na upravované maso, které obsahuje mnoho chemikálií pro úpravu chuti, barvy a trvanlivosti) poskytuje všechny vitamíny a většina minerálů, které potřebuje matka a její dítě.

    Nezbytný může být doplněk vápníku a železa. Avšak v některých případech vitamíny a doplňky mohou být doporučeny těhotné ženě. Je proto nutno říci, že vysoké dávky doplňků mohou být nebezpečné.

    Vitamin C může být pro plod jedovatý pokud se užívá v dávce 1000mg (1g) a více denně.

    Vitamin A (retinol) může být spojen s abnormalitami plodu. Doplňky vitamínu A mohou být v těhotenství nebezpečné (bezpečný limit cca 3000-4000mj denně).

    Esenciální Oleje
    Esenciální oleje se extrahují z rostlin, květin a ovoce pomocí páry nebo alkoholem. Všeobecně mají příjemnou vůni, z čehož se předpokládá, že mohou navodit pocit relaxace. Mohou pomoci se spánkem a odpočinkem, ale některé obsahují řadu chemikálií, z nichž některé mohou být extrémně silné.
    Je nutno zdůraznit, že veškeré použité oleje se dostávají do těla uživatele a to bez ohledu na to, jestli jsou aplikovány přes kůži nebo inhalovány. Složky olejů nebo komponenty z jejich rozpadu se mohou dostat k vyvíjejícímu se plodu. Proto je naprosto nezbytné se ujistit, že žádný z použitých olejů nemá škodlivý efekt pro rostoucí dítě, a to zejména v prvním trimestru.

    Vysoce rizikové esenciální oleje během těhotenství: bazalka (Basil = Ocimum), cypřiš (Cypress = Cupressus sp.), fenykl (Fennel), jasmín (Jasmine), citronová tráva (Lemongrass = Cymbopogon), majoránka (Marjoram), máta peprná (Peppermint = Menta piperita), růže (Rose), rozmarýn (Rosemary), šalvěj lékařská (Sage = Salvia Officinalis), tymián (Thyme = Thymus Vulgaris)

    Pokud si nejste jisti obsahem nebo efektem jakékoli terapie, konzultujte se svým lékařem, lékárníkem, bylinářem či homeopatem.
    Zveřejněno 15.11.2002
    http://www.healthnetwork.com.au/health-main.php?section=pregnancy

    Více ...
    Vložil: cerven05 dne 15.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     okopírované ze Zamlklinek III- Užitečné rady

    Tabulka hladiny HCG v krvi budoucí maminky v závislosti na době uplynuté od početí, resp. od prvního dne poslední menstruace.

    Od početí

    Od PM

    (mIU/ml)

    7 dní (1. týden)

    3 týdny

    0 - 5

    14 dní

    28 dní (4t)

    3 - 426

    21 dní

    35 dní (5t)

    18 - 7,340

    28 dní

    42 dní (6t)

    1080 - 56,500

    35 - 42 dní

    49 - 56 dní (7-8t)

    7,650 - 229,000

    43 - 64 dní

    57 - 78 dní (8-11t)

    25,700 - 288,000

    57 - 78 dní

    79 - 100 dní (11-15t)

    1 3,300 - 253,000

    17 - 24 týdny

    Druhý trimester

    4060 - 65,400

    Od 25 týdne

    Třetí trimester

    3640 - 117,000

    Více ...
    Vložil: cerven05 dne 15.10.2004| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
    [<<Předchozích 30] Články 3137 z 37 
    Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.