Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Tipy do kuchyně


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 29 [Dalších 9 >>] 
 pribory v mycceTipy do kuchyně

koupili jsme nove pribory a na tech bylo doporuceni,ze kdyz se umyvaji v mycce,tak se tam nemaji potom nechavat v te pare,okamzite po domyti vyndat,treba i s tim kosem, jinak pry zacnou "reznout". do tedka jsme to nedelali a je fakt,ze na nekterych lzickach troska rzi uz je,ale moc to neresim mam 3 sady :-)

Více ...
Vložil: Zdislava a kluci dne 1.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Sáčky poruceTipy do kuchyně

Mikrotenové sáčky jsem přilepila za ten horní pevný okraj pomocí široké izolepy na dvířka horní skříňky (zevnitř), takže když potřebuju sáček, jen otevřu skříňku a jeden uškubnu. Mám tam dva druhy, na jedněch dvířkách malý rozměr sáčku, ve druhé skříňce zas  velké sáčky.

Více ...
Vložil: Mirka, dvě mláďata+// dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 česnekTipy do kuchyně

pokud je vam spatne po cesneku,tak za to muze korinek, takze kdyz delam tedka neco s cesnekem,tak korinek vyndam a tezko nam po jidle nebyva :-)

Více ...
Vložil: Zdislava a kluci dne 10.4.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Odstranění zápachu z rukou po práci s česnekem a cibulíTipy do kuchyně

Dianka (♀ 3/04)

Mám pro všechny zajímavý tip (dáte to kdyžtak někdo do deníčků, že jo, prosím...) - znáte to nerezové mýdlo proti kuchyňským smradům na rukou? (když krájíte cibuli, česnek...) Ono stojí nějakou tu stovku, zdálo se mi to teda dost, tak mě napadlo vyzkoušet prostě jakýkoliv kus nerezu a po krájení cibule jsem si postě tu ruku pod vodou" umyla" obyčejnou nerezovou lžičkou. A ono to funguje, ruce mi vůbec nesmrděly!

Více ...
Vložil: Flylady dne 13.3.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 JíškaTipy do kuchyně

Recept na jíšku ve velkém od Mihulky:
Vezmu si nějaký vhodný nepřipalující se kastrol, rozpustím máslo, já to dělám z celé čtvrtky, pak do toho vmíchávám hladkou mouku, musí vzniknout spíš řidší hmota, no a míchám to, dokud to nezezlátne, hlavně to nesmí zhnědnout:)) No a pak to přendám - přeliju do plastové nádoby, nechám vychladnout, překryju víkem a vydrží to v lednici tak měsíc určitě.

mám dotaz nemáte některá nějaký fígl na jíšku aby se vám neudělaly žmolky? Většinou se mi nepodaří udělat úplně bez těch moučných hrudek a pokaždé mixovat se mi to nechce. Díky

Odpovědi

Baruschka, Aňa

Trolli - Skaly nedá dopustit na jíšky od Knorru...

Pendula, klučík 04/04

Trolli, to je také můj problém. Takže jsme si zvykli na hrudky a pochutnavame si a nebo ji udělám z více tuku a méně mouky - takovou řidší, ale mastnější.
Tu kupovanou jsme teď použili a když jíš už chladnoucí polévku, tak my měli mastný povlak na puse i na lžíci, nám to nechutnalo.

Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04)

Troli, existuje speciální mouka, které žmolky nedělá. Je tepleně upravená. Fígl hladké omáčky je v tom, aby se dostatečně propojil tuk s moukou, pak přidávat v malém množství vodu a furt míchat, vymíchat všechny hrudky a pak teprve přidávat další tekutinu. Pokud se dobře spojí mouka s tukem, mělo by to jít romíchat.

Mě se osvědčila na rozmíchávání metlička, tím ho rozšlehám a pak je pokoj.

Zkus jíšku z polohrubé mouky, ta se líp rozmíchá.

Já používám jíšku poměrně málo, polévky zahušťuju ovesnými vločkami, krupicí nebo třeba kuskusem.

Jurina, Míša 3, Julinka 1

Ano, po trošičkách přidávat vodu a pořád míchat. Vždycky když se spojí a udělá se z toho kaše, přidáš další trošku vody atd. Docela to trvá, ale daří se mi. Mám to z nějakého TV vaření. Jinak v Apetitu psali, že to stejně všichni kuchaři nakonec rozmixují, aby ty hrudky zamaskovali. Ale mně se zase nechce vytahovat mixer

Amelka

já si udělám jíšku, nechám ji trošku zchládnout a i omáčku mám na nejmenší plamen, takhle to tam vleju a je to OK bez hrudek, prostě nemít to tak horké a rozvaří se to dobře.

La Pepa

taky pomáhá, když je jíška horká, ředit studenou tekutinou a naopak
A taky raději přidat jen trochu tekutiny, udělat hustou a hladkou kaši (taky používám metličku) a pak teprve naředit na potřebnou hustotu.
LaPepa

Ivouš

nás se to dřív (když byla větší spotřeba) dělávalo tak, že se na pánvi udělala jíška z celé kostky tuku a trochu zchladlá se nalila do vaničky od ceresu. Takto jsme jí měli v lednici a když bylo třeba něco zahustit, lžící jsme naškrábali tenké lupínky, které se velice snadno rozpustily a bez hrudek. Nemělo to chybu.

 

Janina 

tak já se připojuji . Hodně vařím, a mám i hotelovku. Tak že skutečně je nejlepší pravidlo
- horká jíška + studená tekutina, po trošce a drátěnou metličkou míchat postupně ředit.
- studená jíška + horká tekutina, a taky šlehat metlou .... při tomto způsobu je skutečně menší šance udělat hrudky. A doporučuji to co tu už někdo psal. Udělat si dopředu jíšku z tuku /kombinuji máslo,olej, nebo rostlinný tuk, nebo sádlo / a hladké mouky. Horkou nechám ve skleněné sklenici,nebo misce z víčkem a po zchladnutí dám do ledničky. Pak stačí jen uškrábnout , nebo uloupnout a vhodit do horkého pokrmu a míchat. Má to jednu velkou výhodu, než použití teplé jíšky ... je jí menší spotřeba, a tím i menší kalorická hodnota pokrmu.
Instantní jíšky : sama jsem zkusila Vitanu, a měla jsem pocit, jako by v jídle bylo něco umělého - pachuť u chladnějšího mastná pachuť , pro děti bych ji nedávala.
A rada pro začínající :-) . Pokud si netroufnete na jíšku, rozmíchejte do hladka mouku s tekutinou a vlejte do pokrmu, pro bezlepkovo dietu , lze i Solamyl a tekutina. Převařte a dejte kousek tuku do hotového, u omáčky se to nepozná.
Ať se podaří!

Více ...
Vložil: Flylady dne 23.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zápach v ledniciTipy do kuchyně

Zdislava (Vojtisek 29.9.04)

cao,mam dalsi vychytavku, urcite znate smrad v lednici (nekdo tam cokoliv zapomene, nacaty kysely okurky,do toho nejaka uzenina) takze mam vyzkouseny prasky do peciva, jedlou sodu a dalsi ruzne jine vychytavky, vzdycky to chtelo nejakou misticku a na tu to dat, jenomze se mi nekolikrat stalo,ze jsem potom musela rozsypany obsah vymyvat a to me fakt tocilo, ale je tu reseni:jo to obdelnicek cca 8x10x1 cm ten se da do lednicky a uz mame 3 mesice bezsmradovou lednici a tenhle super zrout vsech smradu stoji 10,- kc

Více ...
Vložil: Flylady dne 17.10.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Receptový autopilotTipy do kuchyně

Na dva listy papiera som si napísala naše domáce najpoužívanejšie recepty a celé som to vložila do euroobalov.

Teraz ich  mám v kuchyni pekne po ruke a keď idem piecť, tak nemusím nič hľadať, nikde listovať.

Keď sme išli na dlhšiu návštevu a ja som vedela, že budem piecť aj tam, jednoducho som obal zobrala so sebou a potom som ho tam s kľudným svedomím nechala.

Je to maličkosť, ale možno to niekoho tiež inšpiruje.

Více ...
Vložil: Dasa_ dne 10.10.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Formy na pečení dortů, cukroví apod.Tipy do kuchyně

Na jedné diskusi mi poradili tenhle bezva odkaz. Jsou tam všechny možné (i nemožné) formy, vykrajovačky a podobné věci. A myslím, že mají i celkem rozumné ceny.Vánoce se blíží, tak se třeba někdo inspirujete.

http://www.dortformy.cz/

Více ...
Vložil: Nesulka+Niky+Vil dne 10.9.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Papírové ubrouskyTipy do kuchyně

Manžel přilepil průsvitnou páskou box s papírovými kapesníčky na lednici. Máme vždy po ruce, když je potřeba utřít dítě, pocintanou židli nebo sůl, vysmrkat...
Roli papírových ubrousků máme z boku na kuchynské lince, beru na setření kuchyňské linky, mastnoty z pánve či cokoliv rozlitého na podlaze.

Více ...
Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 9.9.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Římský hrnecTipy do kuchyně
Já teto hrnec používám a masíčko je z něj mňamka a bez tuku.

Nepůjde však jen o zdravou výživu, ale v římském hrnci se také nic nespálí. Takže by měly zpozornět a kuchařinky, kterým vaření není koníčkem.

To, že nakupujeme očima platí také u nádobí. Tak se mohlo stát, že vaší pozornosti  unikne pekáč z neglazované keramiky jen proto, že na první pohled vypadá jako nepraktický a spíše na ozdobu než k užitku. Vzhledem totiž připomíná klasický květináč. To však není květináč, ale pekáč,  chcete-li, hrnec z neglazované keramiky, kterému se jinak říká římský. Svůj název si nevysloužil proto, že by k nám byl dovážený ze slunného jihu, nýbrž z důvodu o něco prozaičtějšího - sloužil totiž hospodyňkám už v dobách starého Říma a dlužno dodat, že dobře. Tvar jej předurčuje k pečení masa a materiál k netradiční a přitom zdraví i figuře prospěšné úpravě. Ta začíná tím, že se jak pekáč, tak i víko namočí asi na 20 minut do studené vody. Póry v hlíně ji nasáknou, a teprve potom do něj vložíte připravené maso. Připomenout v tomto okamžiku je potřeba, že trouba před pečením musí být studená. Kouzlo přípravy masa v římském hrnci totiž spočívá právě v pomalém zahřívání, a je na principu odpařování vody. Výhodou je,  že maso v římském hrnci se nikdy nepřipálí, je křehké, má vynikající chuť, a protože je můžete péci bez jediného gramu tuku, je mnohem zdravější než při pečení tradičním. Protože se uvnitř nádoby po celou dobu pečení udržuje i nízká teplota, uchovají se v pokrmu vitaminy i minerály. Chcete-li gratinovat, je to velice jednoduché, odklopte na posledních deset minut víko nádoby. Připravit se v něm dá opravdu cokoliv, ale specialitou římského hrnce jsou zvláště pokrmy na víně. V těch si ostatně libovali i staří Římané, ale také Egypťané a v posléze snad celý svět. 

Marie Kalinová

 

Pokud římský hrnec vlastníte a dosud nepoužíváte, či třeba jen uvažujete o jeho pořízení, nechte se inspirovat následujícími recepty:

Kuře s nádivkou na kysaném zelí

1 středně velké kuře, 1 rohlík z předešlého dne, 30 g tuku, 2 vejce, asi 50 ml bílého vína, oregano, 1 lžíce směsi koření na grilování, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, 1 sáček kysaného zelí (500 g), 1 lžička pískového cukru, několik zrnek celého pepře a jalovce, sůl Římský hrnec i s pokličkou namočíme na 20 minut do studené vody. Očištěné, opláchnuté kuře spaříme uvnitř i na povrchu vroucí vodou a necháme je okapat. Rohlík nakrájíme na kostičky a pokapeme rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme se solí a vínem, nalijeme na pečivo a necháme půl hodiny odležet. Potom doplníme kořením, oloupaným a rozsekaným česnekem, petrželkou a promícháme. Směsí naplníme kuře, otvor sepneme jehlami na závitky. Dno pekáče pokryjeme zelím, posypeme cukrem a kořením, vložíme kuře, osolíme a přikryjeme pokličkou. Pečeme 50 minut při 220 °C. Potom sejmeme pokličku a dopečeme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovými plackami.

Nákyp z čočky, brambor a zeleniny

200 g velkozrnné čočky, saturejka, 400 g uvařených oloupaných brambor, 400 g očištěné zeleniny (karotka, brokolice, pórek), 1 středně velká cibule, 2 lžíce oleje, 50 g polohrubé mouky, 100 ml vývaru z bujónové kostky, asi 150 ml mléka, 1 lžíce oleje, kmín, rozmarýn, 1 lžíce směsi orientálního koření, 1-2 vejce, 100 g nahrubo nastrouhaného sýra, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky Přebranou čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme hodinu nabobtnat. Potom ji se saturejkou uvaříme doměkka, vývar vydusíme a čočku osolíme.

Pekáč namočíme na 20 minut do studené vody. Brambory nakrájíme na plátky. Zeleninu opláchneme, překrojenou karotku vložíme do vroucí osolené vody a 5 minut ji povaříme, přidáme brokolici rozebranou na růžičky a pórek nakrájený na kolečka, 4 minuty povaříme, scedíme a přelijeme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v horkém oleji, zasypeme moukou, krátce osmahneme, rozšleháme s teplým vývarem, postupně přidáváme mléko a povaříme na hustou omáčku. Po prochladnutí do ní zašleháme vejce a promícháme se sýrem a petrželkou.

Pekáč vytřeme olejem, poklademe polovinou čočky, bramborami, nakrájenou karotkou, brokolicí a pórkem, osolíme a okořeníme, přidáme zbylou čočku a zalijeme omáčkou. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

(Zdroj recepty: Kuchařka Ley Filipové Římský hrnec a další pomocníci v kuchyni, vydal Vyšehrad)

 

Více ...
Vložil: Ivča/Sandra+Nikolas+Alexandra dne 8.9.2005| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 29 [Dalších 9 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.